Nyheter

Ingen bønn for nye bibelskoler

Siden 2011 har Utdanningsdirektoratet avvist 17 av 18 søknader om godkjenning av bibelskoler.

– Jeg føler det er en generell motvilje mot å godkjenne nye bibelskoler i dag. Det har ikke blitt noen endring med den nye regjeringen, selv om vi trodde det skulle bli det, sier Jan Frithjof B. Gundersen, rektor ved Filadelfia Bibelskole Kristiansand.

Skolen drives på tredje året uten offentlig godkjenning, men ønsker godkjenning etter voksenopplæringsloven, slik at elevene får rett til lån og stipend fra Lånekassen.

I søkte skolen år om godkjenning for andre gang, men fikk nei. Utdanningsdirektoratet mente at bibelskolen verken oppfylte lovens minstekrav til læreplaner eller at en offentlig godkjenning vil være i tråd med voksenopplæringsloven.

Også en annen bibelskole, i søknaden benevnt som Oslo bibelskole, fikk avslag på søknaden om godkjenning fra kommende høst.

Vurderer markedsrelevansen

Blant de skjønnsmessige vurderingene som felte bibelskolen i Kristiansand, var at Utdanningsdirektoratet ikke anser at det er tilstrekkelig behov for skoletilbudet i samfunnet og på arbeidsmarkedet, og at det er lite trolig at elevene vil gå ut i relevant jobb etter avsluttet skoleløp.

Dette punktet bestrider rektor Gundersen.

– Vi har fått skriftlige uttalelser både fra politisk hold, menigheter og fra næringslivet der det uttrykkes at bibelskole er en etterspurt utdanning. Dette la vi med i søknaden. Mange arbeidsgivere ønsker seg ansatte med et bibelsk fundament, og de vil ha trygge, hele mennesker med verdier. Jeg tror folk kan lære ting ved bibelskoler som de ikke lærer på andre skoler, sier han og legger til:

– Jeg kjenner ingen andre utdanninger der en må bevise at studentene får relevant jobb etter studier. Jeg synes dette er et litt rart argument.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Nok skoleplasser

Et annet av myndighetenes kronargumenter er at markedet for bibelskoler er mettet. I Filadelfia Bibelskole Kristiansands tilfelle viste direktoratet til at det finnes tilsvarende skoler med ledige elevplasser drevet av pinsemenigheter i både Oslo og Trondheim.

– Til høstsemesteret har vi allerede 34 søkere, og vi forventer at antall søkere vil ende på rundt 40. Derfor synes vi det er vanskelig å forstå at direktoratet mener at det ikke er behov for skolen vår. Når folk fortsetter å søke seg hit til tross for at de kan få stipend og lån for å gå på skoler andre steder, viser det at det er stor etterspørsel etter det vi kan tilby. Vi har hatt elever fra hele Norge her, ikke bare fra Sørlandet, sier Gundersen.

– Man kan ikke bare regne opp hvor mange bibelskoleplasser det er i landet og si at folk skal søke seg til eksisterende tilbud. Hver pinsemenighet er unik og frittstående, så det er ikke likegyldig for elevene hvor de søker seg. Mange vil til oss i Kristiansand på grunn av det arbeidet vi driver, blant annet innenfor eldreomsorg, skole, barnehage, rusomsorg, frivillighet, medier og ungdomsarbeid. Vi føler at direktoratet ikke har nok kjennskap til det kristne landskapet i Norge.

Les også: Kan ikke kreve bibelskole i hjemfylket

– Et generelt problem

Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, bekrefter at nei til nye bibelskoler har blitt en trend.

– Helt generelt oppfatter vi at myndighetene har blitt veldig strenge. Det har bare blitt godkjent én ny bibelskole siden 2011, og det synes å ha blitt veldig vanskelig å få igjennom en godkjenning, sier han.

Sundby forteller at KFF har prøvd å diskutere med politikerne.

– Vi har hatt en liten runde med departementet, men de svarer at praksisen vil bli opprettholdt. Vi er skuffet over at dagens regjering viderefører en praksis som ble innført av de rødgrønne. Ellers er det mange skoler på grunnskole- og videregående nivå som blir godkjent etter grundige vurderinger av direktoratet og der saksgangen er mer forutsigbar, sier han.

– Ingen heksejakt

Sundby mener å se en strengere praktisering av visse punkter i regelverket fra den sittende regjeringen enn fra den forrige. Generalsekretæren mener dette er et paradoks, da den blåblå regjeringen signaliserer et langt mer positiv holdning til friskoler generelt. Samtidig vil han ikke overdramatisere situasjonen.

– Jeg oppfatter ikke at det foregår noen heksejakt på bibelskolene. Utdanningsdirektoratet viser til lovverket og de instruksene de har fått fra myndighetene, men jeg synes det er rart at regjeringen ikke gjør noe med situasjonen, sier Sundby.

Les også: Gikk konkurs og måtte stenge – fikk avslag på ny skolesøknad

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter