Religion

Ikke overrasket over nøkternhet i bønnelapper

– Gud virker gjennom den kunnskap og de muligheter som vitenskapen gir oss del i, sier MF-professor Jan-Olav Henriksen.

– Jeg er ikke overrasket over at pasienter og pårørende ber Gud virke gjennom leger. Særlig fordi dette er på et sykehus. De har kompetente folk rundt seg og de har tiltro til at menneskene rundt dem tar vare på dem, sier professor Jan-Olav Henriksen ved Det teologiske menighetsfakultet.

LES OGSÅ: Advarer kirken mot for store ord om helbredelse

Spesielle evner.

At Gud handler gjennom leger er i overensstemmelse med kristen tro, mener den nøkterne akademikeren, som for to år siden vakte oppsikt da han fortalte om hvordan han som 50-åring selv opplevde å få spesielle evner. Mennesker forteller at de blir friske eller bedre av hans såkalte «varme hender», fortalte han i Vårt Land.

– Legevitenskap og natur hjelper til med helbredelse, selv om helbredelse også kan skje på måter vi ikke har vitenskapelig kunnskap om, sier Henriksen.

LES OGSÅ: – Ingen kan helbrede

Alltid riktig å be om helbredelse.

At kristne i livskriser får en stilletiende aksept av at sykdom og død hører livet til, er også professorens erfaring.

– Dette opplever jeg i møte med mennesker som er syke. De befinner seg i en situasjon hvor de må utvikle denne klokskapen som ligger i å akseptere livets realiteter, sier Henriksen.

– Når er det riktig å be Gud om helbredelse?

– Det må vi kunne be om hele tiden, enten vi ber Gud om å virke gjennom legevitenskap eller på andre måter. Jeg har ikke sans for at vi tenker at Gud bare skal gripe inn som en siste utvei. Gud virker jo gjennom den kunnskap og de muligheter som vitenskapen gir oss del i, og ikke bare gjennom det vi oppfatter som spesielt eller ekstraordinært.

LES OGSÅ: En, to, tre, helbredelse

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion