Nyheter

I Norge for å påvirke i barnevernsak

Tidligere justisminister i Romania er blant politikerne som nå besøker Norge for å få ført fem barn tilbake til foreldrene.

Det norsk-rumenske pinsevennparet i Sogn og Fjordane som i november ble frattatt sine fem barn av barnevernet, har fått massiv internasjonal støtte. Til nå er det gjennomført rundt 20 demonstrasjoner verden over og enda flere er planlagt de kommende ukene.

Barna har dobbelt statsborgerskap, og saken har vakt enorm interesse i Romania. Flere høytstående politikere har engasjert seg i saken.

– I mine 25 år i politikken, har jeg aldri opplevd at en sak har vekket så store følelser. Hundre- og tusenvis av folk har protestert i gatene, forteller Marian Vasiliev, senator for likestilling i det rumenske parlamentet til NRK.

LES OGSÅ: Massiv internasjonal støtte etter påstander om kristendomsforfølgelse

– Kristendomsforfølgelse

Støttespillere påstår at barna ble hentet av barnevernet fordi de fryktet «kristen indoktrinering». Dette avviser norske myndigheter.

– Jeg håper vi har informert slik at rumenske myndigheter har en større forståelse av norsk barnevern. Det har vært en misforståelse om at dette handler om religion, men vi har understreket at religion aldri er årsaken, sa fylkesmann Anne Karin Hamre til avisen Firda etter møtet med politikerne.

LES OGSÅ: Misbruk av ordet kristendomsforfølgelse

– Erkjenner straffskyld for familievold

Rett før jul ble det kjent at politiet hadde siktet foreldrene for familievold. Politiadvokat Sissel Kleiven ved Sogn og Fjordane politidistrikt sier til Firda at foreldrene nå i avhør har erkjent straffskyld for oppdragervold.

Kripos har vært involvert i etterforskningen. Årsaken er at det yngste barnet bare er noen måneder gammelt. Kleiven ønsker ikke å gå inn i hvilken type vold foreldrene har erkjent. Hun regner med at saken vil være ferdig etterforsket i månedsskiftet januar/februar.

– Burde ventet til rettssak

Vasiliev og de andre rumenerne reagerer på at barna ble hentet ut av familien før retten hadde tatt stilling i saken. Han presiserer til NRK at Romania har like strengt lovverk for vold mot barn, men at de er svært uenige i at barna blir tatt ut av familien før saken er behandlet i retten.

– Rumenerne vil respektere avgjørelsen i retten, men fram til dommen er falt, er det ikke normalt å ta ungene fra foreldre, sier han til NRK.

LES OGSÅ: 47 land har forbud mot oppdragervold

– Dette var for brått, barnevernet burde først prøvd å veilede familien, sier tidligere justis- og utenriksminister Titus Corletean til Firda.

Han ledet den ti mann store delegasjonen som torsdag reiste videre til Oslo.

LES TRYGVE JORDHEIMS KOMMENTAR PÅ RUMENSK: Reevaluarea adevăratului sens al cuvântului "persecuție"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter