ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

I kø for å fryses ned

Over hundre nordmenn står på svensk venteliste for å frysetørkes når de dør. Nye, mer miljøvennlige gravskikker kan melde sitt inntog i Norge når statskirken er borte.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Sekstiåtterne er kjent for å skape litt liv og røre, og det tror jeg de kommer til å gjøre når deres tid nærmer seg slutten også. Man kommer nok ikke til å lage diamanter av sine kjære eller skyte dem opp i verdensrommet når de dør, men at alternative metoder for gravlegging kommer, er jeg ikke i tvil om.

Det sier samfunnsviter og skribent i Humanist, Oda Rygh, som blant annet har skrevet om kirken som bremsekloss for alternative typer begravelse fordi den har monopol på gravferd – enn så lenge.

Utenom askespredning på åpent hav eller i høyfjellet er kun to begravelsesmetoder tillatt i Norge i dag, kistebegravelse eller kremasjon. Og politikken på området ser ut til å stå på stedet hvil.

– Jeg synes det er rart at man for eksempel ikke har større valg i kiste. En trend man ser om man leser gravferdsblogger, er at stadig flere ønsker å ta i bruk miljøvennlige materialer som flettverk eller resirkulert papp, forteller Rygh.

Promesjon

  • For det første fryses den avdøde ned til en temperatur på -18ºC, noe som tar omtrent halvannen uke.
  • Deretter blir den avdøde frysetørret i flytende nitrogen som har en temperatur på -196°C. Ved en spesiell lydvibrasjon vil restene av den avdøde omdannes til pulver, som føres inn i et vakuumkammer.
  • Hensikten med vakuumkammeret er å fjerne vannet fra pulveret, og når dette er gjort er personen redusert til et miljøvennlig fint og tørt pulver.
  • Kisten laget av maisstivelse gravlegges grunt i bakken, slik at levningene skal bli til matjord etter seks til 18 måneder.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer