Nyheter

Human Rights Watch nektes visum til Israel

Israelske myndigheter nekter Human Rights Watchs Israel- og Palestina-direktør arbeidstillatelse.

I sin begrunnelse for å avvise Palestina-direktør Omar Shakir arbeidstillatelse sier innenriksdepartementet at Human Rights Watch ikke er en ekte menneskerettighetsorganisasjon.

Departementet viser til en erklæring fra utenriksdepartementet som sier at Human Rights Watch driver med palestinsk propaganda under påskudd av å arbeide for menneskerettighetene.

– Beslutningen er tatt på grunn av organisasjonens ekstremt fiendtlige anti-Israel-holdning, sier en talsmann for utenriksdepartementet og gjør det klart at de ikke vil gi arbeidstillatelse til en organisasjon som har som mål å skade landet.

Illevarslende signal

Human Rights Watch kaller avgjørelsen en illevarslende utvikling etter at organisasjonen i 30 år uten hindringer har hatt full tilgang til Israel og den okkuperte Vestbredden. Gaza har HRW derimot ikke hatt tilgang til siden 2010, med unntak av ett enkelt besøk i 2016.

HRW sier at avgjørelsen er spesielt overraskende siden de jevnlig møtes med israelske myndigheter, blant dem de militære, politiet og utenriksdepartementet.

– Avgjørelsen bør bekymre alle som er opptatt av Israels holdning til grunnleggende demokratiske verdier. Det er skuffende at de ikke skiller mellom ærlig kritikk og fiendtlig politisk propaganda, sier Iain Levine i HRW.

LES OGSÅ: I filmen The Settlers møter du bosettere som åpent erkjenner sin rasisme

FN også rammet

Israel sikter seg også inn mot andre humanitære organisasjoner som FN og World Vision.

FN-organet som bistår palestinske flyktninger, UNRWA, avviser kontant israelske påstander om at en av organisasjonens ledere i Gaza er valgt inn i Hamas' ledelse.

En talsmann for israelsk utenriksdepartement, Emmanuel Nashron, hevdet på Twitter at Sahil al-Hindi var utnevnt til medlem av Hamas' ledelse og derfor er terrorist.

I fjor pågrep Israel en palestiner som jobber for World Vision på Gazastripen, og anklaget ham for å omdirigere store pengebeløp til Hamas, og kort etter ble en ingeniør fra FNs utviklingsfond UNDP arrestert og beskyldt for å sende 300 tonn bygningsmaterialer til en havn i Gaza.

LES OGSÅ: Storavis beklager falsk nyhet om arabiske innvandrere

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter