Politikk

Høyre-topp: – Vi må tenke nytt om familien

Høyres likestillingsutvalg vil ikke være med på at de begrenser barnefamiliers valgfrihet med forslagene om å kutte kontantstøtten.

Til KrFs store forargelse vil utvalget avvikle både kontantstøtte og barnetrygd i sine forslag til ny likestillings- og familiepolitikk. Familiepolitisk talsmann i KrF, Geir Bekkevold mener det er nye takter fra et Høyre som tradisjonelt har lagt vekt på valgfrihet.

Men utvalgets leder, Tina Bru, avviser at hun bruker venstreside-retorikk.

– Det er ikke å begrense valgfriheten når vi sier at du ikke skal få kompensasjon for ikke å benytte deg av en offentlig tjeneste, som kontantstøtten jo er.

Hun påpeker også at det blant forslagene er lagt opp til skatteletter for barnefamilier, ved at blant annet skatteklasse 2 skal endres fra å være gunstig for ektefeller, til å være gunstig for barneforsørgere.

– Dermed beholder barnefamilier mer av sine egne penger, som er viktig for deres valgfrihet.

LES OGSÅ: Norge er avhengig av private barnehager

Peker på helheten

Hun er ikke overrasket over at KrF reagerer på forslagene om å fjerne kontantstøtte og barnetrygd, som er noen av partiets kjernesaker.

– Men jeg håper likevel de vil se dette i sammenheng med helheten, ikke bare se på enkeltforslagene. Vi gjør opp for disse ordningene med andre tiltak som vi forventer at KrF vil være fornøyd med.

– Blant annet har inkludert vi flere forslag for få kvinner til å føde tidligere, som for eksempel å øke bostøtten til studenter med barn gjennom Husbanken. Samlet skal forslagene styrke støtten til barnefamiliene som har minst, og samtidig bidra til å fremme likestilling.

Ønsker bedre integrering

Bru mener det er på tide å tenke nytt rundt familieordningene.

– Når vi ser på barnefattigdom, går det ikke rette veien. Samtidig vet vi at vi har en lang vei å gå på likestillingsfronten også.

– Vi ser også at kontantstøtten hindrer integrering ved at innvandrerkvinner kommer seg vanskeligere inn i arbeidslivet.

Hun inviterer samarbeidspartneren til å diskutere nye veier for norsk familiepolitikk.

– Vi vet at KrF er for kontantstøtten, men vi kan ikke la være å tenke nytt når vi har et mandat for å utvikle nye løsninger som fremmer likestilling og styrker støtten til familier som trenger det mest.

LES OGSÅ: Derfor skryter den amerikanske journalisten Norge opp i skyene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk