Nyheter

– Horne må gjøre som Danmark

SV mener Solveig Horne (Frp) må tvinge kommunene til å ta imot flyktninger og er skuffet over ministerens nye utspill.

Karin Andersen (SV) reagerer­ på at integreringsministeren­ fra Fremskrittspartiet ikke 
ser at dagens bosetnings-
ordning for flyktninger må 
endres.

– I årevis har ulike regjeringer forsøkt å løse dette, uten å lykkes. Selv om Horne bosetter noen flere, er det fremdeles tusenvis som venter. Ministeren må innse at ordningen ikke fungerer og at vi trenger en ny, sier stortings-representant Andersen.

Horne sa i et intervju med Vårt Land tirsdag at kommunenes 
frivillighet i bosetningsarbeidet er en del av den norske suksessen. Andersen er helt uenig. SV mener Norge burde lage en ordning som ligner Danmarks, der kommunene er pliktet å ta imot et visst antall flyktninger hvert år.

– Når staten gir mennesker­ opphold i Norge, kan ikke 
kommunene ha mulighet 
til å si nei. Har man opphold 
har man også rett til en 
kommune å bo i. Men utgiftene må så klart dekkes, sier Andersen­.

LES OGSÅ: Solveig Horne krever mer av flyktninger

Feil forventninger

Horne kom med flere initiativ til å forbedre integreringen. Når hun freder bosettingsordningen, hjelper det lite, mener Andersen.

– Å sitte månedsvis og vente er demotiverende og gir et helt skeivt bilde av hvilke krav og forventninger som stilles til dem i samfunnet. Hadde flyktningene­ sluppet det, ville integrerings-
arbeidet kunnet se helt annerledes ut, tror Andersen.

Selv har hun fem konkrete råd til ministeren:

  • Ny bosetningsordning som ligner den de har i Danmark.
  • Alle barn i mottak må få rett til barnehageplass og gratis halvdagsplass fra ettårsalderen.
  • Oppfølgingsordningen for å få kvinner ut i jobb må styrkes.
  • Introduksjonsordningen må styrkes og tilpasses den enkelte.
  • Entreprenørskap bør tas inn som en del i introduksjonskurset.

– Mange kommer fra kulturer hvor det er vanlig å starte egen bedrift. De bør veiledes så de har mulighet til å gjøre noe lignende i Norge, sier Andersen.

LES OGSÅ: «Nydanskene» skal ikke sitte på rumpa

Overraskende bra

Venstreleder Trine Skei Grande mener derimot Horne viser nye takter.

– Jeg ble gledelig overrasket over hvor mye bra hun sier. For eksempel dette om hvor viktig barnehage er. Regjeringen har jo foreslått å kutte støtten til barnehageplass for barn på mottak i to statsbudsjett. At hun nå har endret­ mening, er flott. Nå forventer jeg at hun ikke vil foreslå et slikt kutt ved neste statsbudsjett, sier Grande.

LES OGSÅ: Sverige er fullt. Difor bur asylsøkjarar på hotell

Belønning, ikke straff

Men venstrelederen er ikke bare fornøyd med Hornes utspill. Ministeren lufter i tirsdagsintervjuet en idé om økonomiske straffetiltak for flyktninger som ikke møter opp på norskkurs. Grande mener det vil være et steg i helt gal retning.

– Vi tenker for mye på straff. Vi må snu tankegangen. Det burde heller vært slik at man i utgangspunktet fikk litt mindre støtte, og så fikk man ekstra for å møte opp på ulike obligatoriske aktiviteter, som norskkurs, sier Grande.

Hun mener også Horne burde­ presse justisminister og partikollega­ Anders Anundsen til å få fart på å etablere egne integreringsmottak­ for flyktninger­ som har fått opphold.

– Det har vi blitt enige med regjeringen­ om, men det haster å komme i gang. I dag kan en familie­ som skal starte et nytt liv i Norge, bo vegg i vegg med en familie som skal returnere. Det er ingen god løsning, sier Grande.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES MER: Fleire flyktningar finn Finnland

Trekk i støtte

Karin Andersen synes generelt økonomisk straff for å få flyktninger på norskkurs er en dårlig idé.

– Det viktige er at samfunnet legger til rette for at flyktningene­ kan komme i gang raskt med bosetning­, opplæring og integrering, sier Andersen og legger til:

– Frp ser ofte mellom linjene: «Du skulle ikke ha vært her». Jeg mener vi heller bør si: «Velkommen, slik gjør vi det her». Jeg tror flyktninger ønsker å tilpasse seg om det legges til rette for det, sier Andersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter