Nyheter

Hører kristne hate muslimer

Lars Akerhaug møter en del kristne som uttrykker fiendtlige holdninger til muslimer. Han mener det er farlig at kristne ledere avfeier uroen som ligger under.

Bilde 1 av 2

Forfatter og journalist Lars Akerhaug har vært på mange bedehus og hos kristne forsamlinger for å holde foredrag etter at han skrev boken Norsk jihad. Han mener det finnes en understrøm av muslimhat som sjelden kommer fram. I en artikkel hos tidsskriftet Minerva forteller Akerhaug at han ofte har hørt kristne si ting som at «alle muslimer kan lyve, det er en del av deres religion», eller at «muslimene har kommet hit for å overta Norge».

Til Vårt Land sier Akerhaug at han registrerer en sterkere redsel i kristne sammenhenger enn ellers for å ta opp problematiske sider ved innvandring fra muslimske land.

– Å si at man skal vise nestekjærlighet overfor muslimer og innvandrere er et fint utgangspunkt, men det blir et litt enkelt svar, sier Akerhaug.

LES MER: Mener religion fører til ekstremisme

Positive til innvandring

Hvis noen opplever at det er enkelte spørsmål de ikke kan ta opp, tror Akerhaug det kan gjøre noen mer radikale enn om spørsmålene kom fram og ble møtt med motargumenter.

– Jeg vet at mange kristne ledere i Norge har et positivt syn på innvandring. Jeg mener de er i overkant positive. Det er en uenighet man kan leve med. Men de bør erkjenne at innvandring også fører med seg noen problemer, sier Akerhaug.

Han synes det er paradoksalt at ikke kristne engasjerer seg mer i at kristne i en del land blir forfulgt.

– Her er det unntak, men jeg ser ikke noe sterkere engasjement for kristne som blir forfulgt fra misjonsorganisasjoner eller karismatiske miljøer enn fra Den norske kirke. Det er mer unntaket enn regelen at man tar opp slike saker, sier Akerhaug.

LES OGSÅ: – For enkelt å gi Frp skylden for radikalisering

Henger etter. Ifølge Akerhaug er det ikke arrangørene eller lederne som har muslimfiendtlige holdninger. Dette kommer mer fra benkeradene og tilhørere som ikke nødvendigvis tilhører forsamlingen som inviterte ham dit.

Akerhaug etterlyser en mer opplyst diskusjon. Han synes debatten i Norge om innvandring har blitt bedre og mer nyansert de siste fem til ti årene, og at det er rom for å snakke om fordeler og ulemper som innvandring skaper

– Uavhengig av om man mener at vi skal ta imot færre eller flere flyktninger eller innvandrere, må man anerkjenne at disse problemene eksisterer, hvis ikke blir ordskiftet fort svart-hvitt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Elske sin neste

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, ser også holdninger som bekymrer.

– Jeg er usikker på om det er tjenlig og presist nok å snakke om muslimhat, men jeg opplever at det er en muslimfiendtlighet i en del kristne miljøer som skremmer meg. Jeg møter det på sosiale medier og i debattforum, der logikken er at ekte muslimer vil støtte terror, og alle muslimer er potensielle terrorister.

– Hva vil du si til dem?

– Jeg vil minne om at det er fem prosent muslimer i Norge nå, og at et stort flertall av disse er gode samfunnsborgere og tar avstand fra islamismen. Globalt er det et mye større problem at muslimer forfølger kristne enn at de begår terror. Som misjonsorganisasjon er det vårt hovedproblem i møte med islam. Det er kanskje et mindretall av alle muslimer som støtter at frafall fra islam straffes, men det er et reelt problem som det er viktig at vi kjemper imot.

Men Ottosen understreker at det mest sentrale for kristne er budet om å elske sin neste.

– Det er vanskelig hvis man blir truet på livet?

– Ja, det er viktig at vi ikke bagatelliserer det. Men jeg har inntrykk av at en del av de mest islamfiendtlige bruker de mest forferdelige eksemplene til å generalisere og si at sånn er alltid islam, og da taler de usant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter