Nyheter

Hjemsøkes av tre katastrofer

Jemen må nå hanskes med et kraftig kolerautbrudd. Men syke som er i jobb har ikke råd til å oppsøke hjelp. Familiene i det sultrammede landet er helt avhengige av inntektene.

Landet helt sør på den arabiske halvøya hjemsøkes av tre katastrofer:

• Borgerkrig.

• Hungersnød.

• Koleraepidemi.

FN melder at over 10.000 mennesker drept og 40.000 såret siden borgerkrigen brøt ut. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt. I 2014 tok de sjiamuslimske opprørerne i Houthi-bevegelsen kontroll over hovedstaden Sana, og jaget Jemens sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi ut til kystbyen Aden. Han på sin side fikk støtte fra en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som i mars 2015 gikk til krig mot Houthi-bevegelsen.

FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

FN opplyser at koleraepidemien nå herjer i alle Jemens 22 provinser, over 320.000 mennesker er hittil smittet. Epidemien har kostet nesten 2.000 mennesker livet.

LES MER Sult skapt av konflikter

Flyene får fly

Sist uke gikk situasjonen fra vondt til verre; koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia hindret leveransene av nødhjelp med to fly fra Jordan til Jemens opprørskontrollerte hovedstad Sana. Koalisjonen og den jemenittiske regjeringen nektet nemlig FN å transportere drivstoff fra regjeringskontrollerte Aden til Sana, ifølge FNs utviklingsprogram.

Men nå varsler FN at det er spor av optimisme. Saudi-Arabias militærallianse i Jemen skal denne uka tillate drivstoffleveranser til FN-flyene som frakter nødhjelp til hovedstaden.

Fredshåp knust

FN-talsmann Stephane Dujarric understreker at alle parter i konflikten hindrer nødhjelpsleveranser til det jemenittiske folk.

Helsevesenet har brutt sammen under krigen mellom Saudi-Arabia og allierte, som støtter den internasjonalt anerkjente presidenten, og de jemenittiske houthi-opprørerne. FNs forsøk på å få i stand fredssamtaler ligger tilsynelatende i grus.

Én inntekt

55 år gamle Ahmad Ali er en representant for de mange jemenittene som nå må ta umulige valg. Han ble brakt til Aljomhuri-sykehuset i byen Hajja av en sønn. Etter å ha vært syk i fem dager mistet han bevisstheten.

– Jeg hadde ikke råd til å reise til sykehuset eller betale for behandlingen, forklarer Ali til hjelpeorganisasjonen Care. – Sønnene mine har ikke noe arbeid. Jeg er den eneste i familien med inntekt.

LES MER Sult driver fattige på vandring

Mat eller behandling

For å spare penger, forsøkte Ali først å behandle seg selv med en hjemmelaget rehydreringsvæske, men tilstanden fortsatte å forverres, og til slutt måtte han fraktes til sykehuset for å overleve.

Care forteller at i likhet med så mange andre som rammes av sykdommen, var Ahmad Ali tvunget til å gjøre et umulig valg mellom å bruke penger på mat til familien eller på behandling. Fordi han ventet med å oppsøke hjelp, lider han nå også av nyreinfeksjon.

Flere syke

Kolera-epidemien som rammer Jemen hardt, sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men den pågående borgerkrigen har ført til store sammenbrudd i infrastruktur og helsetjenester. Det gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) varslet i juli at hele 600.000 jemenitter kommer til å bli kolera-smittet i løpet av 2017.

– Den store tragedien er at dette kolerautbruddet er en menneskeskapt humanitær katastrofe som kunne vært unngått, sa ICRC-president Peter Maurer i en uttalelse.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter