Nyheter

Hjemlig EU-strid i sikte

Europeisk samarbeidskrise etter britisk EU-farvel kan skape store bølger i norsk politikk. Og snu på valgkamp og samarbeid.

ANALYSE: For etter at britene stemte for et farvel til den europeiske unionen, kan EU og EØS igjen skape rystelser i norsk politikk. Spørsmålet er hvor fort – og med hvilken styrke.

Når børser og valutakurser synker dagen derpå, er det naturlig for en norsk statsminister å poengtere at EØS-avtalen ligger fast. Og at det er stort og solid flertall for den i Stortinget.

Fronter fra 1994

Men den og hele den norske koblingen til EU kan i verste fall komme i spill. For når Storbritannia skal ha sin egen særordning med EU – og om andre land krever det samme – kan også Norge bli presset til å endre i EØS-forholdet.

Da kan EU-spørsmål innta politikken på nytt – fordi partier må ta stilling. Og slik gjenopplives fort fronter fra forrige opprivende strid i 1994 – samtidig som noen partier splittes internt.

LES OGSÅ: Agurk-tyranniet ble for stort – EU er trollet som sprekker

Oppspill

Sp bruker allerede den britiske protesten mot EU-byråkratiet for det den er verdt og hakker på dagens EØS-avtale. Foreløpig er det med moderat styrke. Og det andre klare nei-partiet i EU-saker – SV – ligger foreløpig lavt.

Men neste år er det norsk valgkamp. Selv om oppfatningen fredag var at Storbritannia ikke vil forhaste seg med uttrekk fra EU, kan EU selv ha behov for å avkreve nye samarbeidssvar fra medlemmer og avtaleland som Norge. Da kan valgkampen bli en ganske annen enn oppgjør mellom Erna og Jonas.

LES OGSÅ: Tysk valgsjokk fra høyre-populister

Alene-Ap

For nei-partier som Sp og sperregrensepartiet SV kan det bli fristende føre EU-kamp «mot røkla». Om Sp markerer seg mot farlig EU-uro «der ute», kan også deler av KrF ha behov for å vise seg. Det handler om størrelser på stortingsgrupper.

Blir det utsikter til ny EU-strid, vil «Støre-Ap» neppe kunne sette seg rundt et regjeringsbord med et «aksjonistisk» Sp. Sist Norges forhold til først EØS og deretter EU var tema, tok Ap rollen som det ansvarlige styringspartiet. Europadebatt kan endre regjeringsmodeller.

LES OGSÅ: Sp-Vedum: Nå må Norge se mulighetene

Blå floker

Fornyet EU-debatt kan også skape et mer trøblete forhold mellom Frp og det andre norske styringspartiet Høyre.

Akkurat nå er Frp temmet av regjeringsansvar, mens folkelige, blå protestpartier ellers i Europa vokser nettopp på EU-motstand og innvandringskritikk. Frp kan ønske seg eierskapet til den slags på hjemmebane.

I vår har for øvrig flere Frp-representanter åpent erklært seg som nei-folk. I tillegg er retorikken mot EØS og Schengen er blitt mer bisk.

Om britisk utmarsj etter hvert gir en ny norsk EU-debatt, kan nettopp Frps rolle bli nøkkelen til hvor ryddig den runden blir.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter