Nyheter

Historisk mange enslige mindreårige til Norge

Allerede etter årets første ni måneder har tallet på asylsøkere under 18 oversteget alle tidligere toppår.

Bare én gang tidligere har det årlige antallet enslige, mindreårige asylsøkere som ankommer Norge oversteget to tusen i antall: For seks år siden ankom 2.500 barn og unge, de aller fleste afghanske gutter, over grensene våre.

Ferske tall fra UDI mandag viser at rekordåret allerede er slått av årets asylstrøm: Bare i løpet av årets ni første måneder har det kommet totalt 2.696 enslige, mindreårige asylsøkere til Norge. 747 av dem kom i september.

Systemet er overbelastet

Ine Johannessen, nestleder i Vergeforeningen Følgesvennen som jobber som verge på fulltid, sier at strømmen av barn og unge under 18 år har ført til «kaotiske tilstander».

– Systemet er helt klart overbelastet. Det er utrolig problematisk det som skjer nå.

LES MER: Støre kritiserer mottak av asylsøkere

Enslige, mindreårige krever mer oppfølging og ressurser enn voksne asylsøkere. Blant annet har de under 18 rett til verge.

– I tiden før de store ankomstene, ble vi vanligvis tilkalt av politiet med en gang de fikk inn enslige, mindreårige. Da fikk vi fulgt de opp allerede fra registrering hos politiet, og hele veien gjennom asylprosessen. Det har vi ikke mulighet til nå.

LES OGSÅ: Nesten 11.000 søkte asyl i Finland i september

Flest fra Afghanistan

Som i det tidligere rekordåret 2009, er det afghanere som utgjør den klart største gruppen. Over halvparten av de enslige, mindreårige som har kommet de siste ukene har vært fra Afghanistan. Ellers har de største gruppene kommet fra Syria og Eritrea.

I hele landet jobbes det nå med å opprette flere mottak for enslige, mindreårige. Bekymringene over at hastverket kan gå utover kvalitet og sikkerhet har vært mange.

Blant annet slo Redd Barna for halvannen uke siden alarm om forholdene på Refstad transittmottak på Bjerke i Oslo. Fem ansatte var satt til å jobbe med 300 enslige, mindreårige unge mellom 15 og 18 år. På kveldstid fire medarbeidere, på nattestid to. Mange av ungdommene som kommer sliter med angst og traumer.

LES MER: Frykter flyktninger kommer til å fryse i hjel

Bekymret

Mens UDI har varslet styrking av transittmottaket på Refstad, vedvarer den generelle bekymringen blant de som er satt til å jobbe med barn og unge.

– Beslutninger tas veldig raskt nå. Jeg tror mottakene mange steder ikke rekker å ansette barnefaglige ansatte. I tillegg er mange av dem svakt bemannet, fordi det er de selskapene som legger inn de rimeligste anbudene til UDI som vinner frem. Det er jo økonomi det handler om. Hvis man legger inn for mange ansatte i anbudet, vil det ikke være like aktuelt for UDI, sier Johannessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter