Religion

Hijab-dom viktig for kors

Dersom frisør Merete Hodne vinner i retten, kan også kristne med kors bli nektes adgang til servicenæringer, mener leder i Antirasistisk Senter.

I går startet rettsaken i Jæren tingrett der frisøren Merete Hodne er tiltalt for å ha kastet ut en kunde fra salongen sin fordi kunden brukte hodeplagget hijab. Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet.

– Jeg har rett og slett angst for det totalitære symbolet hijab, har hun tidligere begrunnet handlingen sin til Vårt Land.

Hodne har tidligere hatt verv i Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), og senere engasjert seg i islamskfiendtlige Pegida.

– Utfallet av rettsaken bør være gitt, mener Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter.

– Dersom Hodne blir frikjent åpnes det opp for å utestenge mennesker. Skal man nekte kristne med kors adgang? Jeg har vondt for å tro at den norske rett vil komme fram til en slik konklusjon. Det vil være helt utenkelig å åpne opp for en segregert servicenæring, sier han.

LES OGSÅ: Nekter å klippe kvinne med hijab – må i retten

Prinsipiell betydning

De siste årene har likestillingsombudet notert en dobling i antall henvendelser om religion og livssyn, fra 30 til 60 saker. Hittil i år har ombudet også mottatt 45 henvendelser om samme tema, og venter at antall henvendelser i år blir rekordhøyt, melder NTB.

– Jeg har store forventninger til denne rettssaken, både i lys av vårt syn om diskriminering og i lys av at dette spørsmålet nå blir behandlet av norsk rett. Rettssaken kan også få prinsipiell betydning for både mitt arbeid som ombud og for hvordan det norske samfunnet behandler kvinner med hijab, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i en kommentar til nyhetsbyrået.

Mangler kompetanse

Det er snart ett år siden Malika Bayan kom inn i frisørsalongen på Bryne. Hun spurte hva det kostet å farge håret, men fikk beskjed av innehaver Merete Hodne om å komme seg ut. Ifølge tiltalen sa Hodne at Bayan måtte finne seg en annen plass, fordi Hodne ikke ville ta på sånne som henne. Bayan anmeldte hendelsen, Hodne ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, som hun nektet å betale.

Under prosedyrene i hijabnekt-saken ble det vanskelig å høre hva som ble sagt i rettssalen. Hissige anklager mot islam, koranen og muslimer eskalerte til et høyt nivå på gangen utenfor, skriver NTB.

LES OGSÅ: Retten forstyrret av mann som skrek til muslimer på gangen

Forsvarte frisøren

Også i forkant av rettsaken har det vært høy temperatur. En av dommer er blitt truet. Carl I. Hagen gav i helgen sin støtte til frisøren, og mener at hun var i sin fulle rett til å avvise kunden.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter mener frisør Merete Hodne tilhører et ytterpunkt av fordommer som finnes bredt i Norge.

– Mange nå om dagen har en form for mistro, mistillit og skepsis til muslimer, men på ulike nivåer, sier han.

LES OGSÅ: Ignorert og bevisst oversett. Slik blir hijabkledde kvinner skjøvet til side i Norge

Panisk ytterpunkt

Det illustrerer blant annet fjorårets tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratets integreringsbarometer. Der svarer nesten 60 av befolkningen at de er negative til å få et svigerbarn inn i familien med muslimsk tro.

– Det er en slags automatisert skepsis som ligger der. Man har en idé om at man vet nok om personen fordi vedkommende er muslim, mens det i realiteten betyr at man vet veldig lite. Den offentlige dialogen handler ofte om: Hvor redde skal vi være muslimer? Og hvor mange av muslimene skal vi være redde for? Og da får vi gjerne dette paniske ytterpunktet hvor enhver muslim blir sett på som en trussel. Heldigvis er det få som aktivt diskriminerer slik som Hodne, sier Berglund Steen.

Aktor ba i går om bot på 9.600 kroner, subsidiært 19 dagers fengsel, mens forsvarer ba om frifinnelse. Dommen forkynnes for Hodne på mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion