Nyheter

Hevder Hareide bløffer om bistand

Frp hevder at KrFs bistandspolitikk bidrar til å sløse vekk 
milliarder. Samtidig beskyldes KrF-leder Knut Arild Hareide for å bløffe om 
bistand og flyktninger.

– Hareide gjentar stadig sin påstand om at kutt i bistand vil føre til flere flyktninger og migranter, fordi bistand bidrar til at folk får et bedre liv der de er. Han bør ­enten dokumentere påstanden sin, eller slutte å bruke bistand som et argument for å bremse flyktning- og migrantstrømmen, sier Frps bistandspolitiske talsmann Jørund Rytman.

Han peker på forskning som tvert imot viser økt utvandring fra fattige land som opplever økonomisk vekst. Årsaken kan være økte muligheter for å reise ut når folk får litt bedre råd.

– Ødsler milliarder

Frp-talsmannen hevder at KrF primært er opptatt av at bistanden skal øke i volum, mens de er mindre opptatt av om pengene faktisk skaper utvikling:

– Det er synd, for vi ødsler trolig vekk milliarder av kroner hvert år på prosjekter som ikke har stort annen effekt enn å gi rike og mette nordmenn bedre samvittighet.

– Mener du at KrF er godhets-tyranner som bare er opptatt av å gi mest mulig bistand, uten å bry seg om effekten?

– Ja, min oppfatning er at de er mer opptatt av å øke bistanden i prosent av BNI, med stadig høyere milliardbeløp, enn av hva som faktisk fungerer. KrF virker mindre opptatt av evalueringer fra blant andre Riskrevisjonen og Norad som har problemer med å finne noen dokumenterbar effekt av norsk bistand, sier Rytman.

LES OGSÅ: Unge Venstre: – Innfør frivillig kirkeskatt

Stiller krav

KrF-leder Knut Arild Hareide svarer at «vi ­aldri trenger å frykte at det blir for mye godhet i samfunnet vårt», og avviser at partiet ukritisk pøser ut milliarder til bistand:

– Vi må opplagt stille krav til bistanden, og KrF er blant partiene som har vært i front i utviklingen av en bedre norsk bistandspolitikk, sier Hareide.

Han påpeker at Det internasjonale pengefondet (IMF) i en kartlegging slår fast at den skandinaviske bistandsmodellen er mindre preget av egeninteresser enn eksempelvis amerikansk og fransk bistand, og at den gir en bedre økonomisk vekst i utviklingslandene.

Blir verre?

Rytman imøtegår Hareides premiss om at bistand fører til at folk får et bedre liv. Frp-talsmannen mener bistand tvert imot kan gjøre vondt verre:

– Bistand kan stimulere korrupsjon og bistandsavhengighet, den kan gjøre det lettere for diktatorer å holde på makten, og den kan forkludre landenes innenrikspolitiske prioriteringer, sier Rytman.

– Mener Frp at bistand ikke virker; at den ikke gir fattige mennesker bedre liv?

– Jo, det finnes mange prosjekter med positive resultater, men det er også nok av eksempler på fiaskoprosjekter, korrupsjon og midler som renner bort i administrasjon. Dagens bistand koster mye, og det er mye annet og mer effektivt man kan gjøre for samme sum penger, sier Rytman, som peker på mer liberale handelsbetingelser som viktigere for økonomisk vekst i sør.

LES OGSÅ: Venstre kan samle flertall for ny livssynspolitikk

Veibygging

Hareide understreker at KrF ønsker mer debatt om effektiv bistand. Han sier at partiet jobber aktivt for å gjøre bistanden enda bedre, «for det finnes opplagt forbedrings-potensial»:

– Det spesielle er at Frp mener at bistanden skal bli bedre av å kutte i den. Nå er det jo ikke slik at det ikke sløses med midler i andre sektorer. For eksempel er ikke alle tiltak i norsk veiutbygging like effektive, men jeg har aldri sett at Frp mener løsningen på det er å kutte i midlene til veibygging, sier Hareide.

– Mistenker du at Frps egentlige hensikt er å bruke mindre av skattepengene våre på verdens fattigste?

– Det må de selv svare på, men vi vet at deres mål har vært betydelige kutt i bistanden. Nå må de stå ansvarlig for hva den regjeringen de selv er en del av, faktisk gjør. Når regjeringen sier at det er kunstig å skille mellom humanitær og langsiktig bistand, så kan ikke Frp neste dag si at dette er to ulike ting. Vi må forlange en viss konsekvens, sier Hareide.

Bremser flukt?

Ifølge Prio-forsker Jørgen Carling er det ikke grunnlag for å hevde at utviklingssamarbeid forebygger migrasjon annet enn på veldig lang sikt:

– Når fattigdommen blir redusert, så får folk muligheten til å tenke mer langsiktig og sette seg høyere mål, for eksempel for å sikre barnas framtid. Da er det flere, ikke færre, som tenker på å reise. Velstanden må opp på et veldig høyt nivå før utvandringspresset avtar, sier Carling.

Han mener at internasjonalt samarbeid uansett er viktig for å forebygge konflikter som skaper flyktningstrømmer, men da kreves ofte mer enn tradisjonell bistand.

– Hvis innvandringspolitikken uansett setter en stopper for fattige menneskers mulighet til å flytte på seg, så er det desto viktigere å bidra til å bedre levekårene der hvor de er, sier Carling.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiets homonettverk vil ha danske surrogati-tilstander: Søster kan være «rugemor»

Beskyttelse

Hareide er enig i at økonomisk og sosial vekst med bedre utdanning og økt kompetanse, gjør at mobiliteten blir større.

– Men da er det snakk om migrasjon av økonomiske grunner, ikke mennesker med beskyttelsesbehov, som er de vi snakker om i flyktningdebatten.

Hareide fastholder at dersom vi lykkes med god bistand og freds- og forsoningsarbeid, så kan vi få mindre konflikt, større stabilitet og en sosial utvikling som minsker behovet for beskyttelse.

LES OGSÅ: Jensen og Hareide krangler om aktiv dødshjelp

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter