Nyheter

Her er tipsene for å invitere muslimer i bursdag

Her er tipsene som vil få flerkulturelle barnebursdager til å gå på skinner.

Det trenger ikke være vanskelig å få muslimske barn til å kjenne seg velkommen i bursdag, mener psykolog Fanny Duckert.

Hun har skrevet boka Velkommen hjem til oss. Gjester, mat og vertskap i en multikulturell verden. Her gir hun råd om hvordan norsk mat og tradisjoner kan justeres for å invitere gjester fra andre religioner.

En del norske foreldre er nemlig usikre på om de vet hva som skal til for å inkludere muslimske barn i bursdagsfeiringen.

Men det er det liten grunn til, mener Duckert.

– Grunnleggende sett er det ikke særlig annerledes å invitere muslimer i bursdag enn andre barn. De aller fleste muslimske barn liker godt å gå i bursdag.

LES OGSÅ: – Barnebursdager handler om inkludering

Fire tips for bursdags-suksess

Med noen enkle kjøreregler er det lett å sikre at alle kjenner seg velkomne, mener hun.

Blant annet kan du:

• Lage en skriftlig invitasjon til bursdagen. Gjerne inkluder informasjon om når bursdagen starter og slutter, og hva som står på menyen.

• Skal det serveres pølser, er det fint å skrive i parentes at pølsene er halal-godkjent eller er kyllingpølser.

• Bidra til at det finnes felles kjøreregler for bursdagsinvitasjoner i klassen eller på skolen. For eksempel at alle som inviterer til bursdag må invitere alle i klassen. Eventuelt at man må invitere alle guttene eller alle jentene.

• For eldre barn, for eksempel fra tretten års alder og oppover, kan det være greit å informere om at det er voksne til stede. Dette fordi noen frykter at det skal være alkohol eller dansing involvert.

LES OGSÅ: Imam mener muslimske barn ikke bør gå i bursdag

Gjør bursdagen billig

I tillegg kan det være lurt å unngå press om å gi dyre presanger, sier Duckert.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Selv om mange tenker det ikke er så mye med en femtilapp til å kjøpe gaver her og der, kan totalsummen bli mye for enkelte familier. Krav om kostbare bursdager kan også oppleves krevende, mener psykologen.

– Det er noe med å dempe dette kjøret etter å ha voldsomt ekstravagante og dyre bursdager. Det er ofte mer et foreldrebehov enn barnas behov. En del foreldre vil kanskje bruke bursdagene til å heve sin egen status. Men for barnas del synes de ofte det er hyggelig bare å kunne treffes og å kunne leke sammen, sier Duckert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter