Nyheter

Her er kirketoppenes nyttårsbudskap

Nåde og barmhjertighet er gjennomgangsmelodien blant kirke- og misjonsledere når de utfordres til å formulere sitt hovedbudskap ved årsskiftet.

– Det viktigste budskapet er å bidra til at 2017 blir et nådens år. Jeg opplever at dette begrepet lever blant mange mennesker. Kirken forvalter nåde. Som kirkeleder vil jeg inspirere til å holde frimodigheten oppe, være kirke og vise en nådig Gud, sier Ingeborg Midttømme, Den norske kirkes biskop i Møre.

– Nærmere sentrum kommer vi ikke

Hennes kollega i Tunsberg, Per Arne Dahl, kan ikke tenke seg noe viktigere nyttårsbudskap ved inngangen til 500-årsjubileet for reformasjonen, enn det som er motto i Tunsberg domprosti: «Sammen skal vi gjøre Kristus kjent, trodd, tilbedt og etterfulgt.»

– Særlig i et reformasjonsjubileumsår hvor vi skal vekte nåden, er dette nådens fylde i en sum, mener han.

Og salmeverset i reformasjonsåret mener Dahl skal være: «Jesus, det eneste, helligste, reneste, navn som på menneskelepper er lagt. Fylde av herlighet, fylde av kjærlighet, fylde av nåde og sannhet og makt.»

– Nærmere sentrum kommer vi ikke. I krevende tider må vi søke denne avgjørende kilden.

LES OGSÅ: Et annus horribilis er over – men skjedde det ikke gode ting også?

– Barmhjertighetens år tar aldri slutt

I sin hilsen foran et nytt år peker biskop Bernt Eidsvig på at 2016 for Den katolske kirkes del har hatt overskriften «Barmhjertighetens år».

– Jeg har inntrykk av at mange lyttet til det paven hadde å si om barmhjertighet, og hvordan vi kan og skal leve barmhjertighet. Poenget med barmhjertighetens år er derfor nettopp at det aldri tar slutt, fremholder Eidsvig.

Han peker på at tiden før jul har vært preget av krig, terror, sult og mennesker på flukt. Og at det mest sentrale i julens budskap er at «Gud er kommet til mennesker av god vilje»:

– Han har kommet for å bringe fred til mennesker av god vilje. Freden forutsetter ikke bare god vilje, men aktiv god vilje. At vi skaper fred blant de mennesker vi kommer i kontakt med, og at vi ved vår bønn bygger fred i den store verden, understreker biskopen i Oslo katolske bispedømme.

– Lever i en nådeløs kultur

Eidsvigs lutherske kollega i Oslo, Ole Christian Kvarme, sier at det viktigste for han selv og «det viktigste å formidle ved årsskiftet, handler om Guds barmhjertighet og nåde»:

– Vi lever i en kultur som mange ofte opplever som nådeløs og ubarmhjertig. For meg selv gir Guds grenseløse nåde og den barmhjertighet han møter oss med, både en forankring og en fornyelse i livet hver eneste dag. Tilgivelse er en livsfornyende kraft som vi ofte undervurderer betydningen av, sier Kvarme og tilføyer:

– Mitt ønske for menighetene våre er at de skal være et fristed der mennesker får kjenne denne nåden og barmhjertigheten. Slik kan vi også være med på å prege samfunnet som et barmhjertig fellesskap.

LES OGSÅ: Vi har samlet de oppløftende historiene fra 2016

– Utfordrer til kamp

Hamar-biskop Solveig Fiske synes «det er en gave å starte det nye året i troen på at Kristus kommer oss i møte her i tiden med nåde og fred»:

– Dette er en gave og en kraft som gir mer enn et menneske kan skape eller sette i scene. Jesus etterlot kirken en arv som utfordrer til å kjempe for rettferdighet og frihet for alle. I en tid preget av trussel og terror er det viktig med nulltoleranse for krenkelser mot menneskeverd og demokrati, understreker Fiske.

Hennes kollega i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, har som største ønske «at 2017 skal bli et godt år der vi får oppleve både Guds kjærlighet og medmenneskers kjærlighet, og at alle mennesker er like mye verdt, uansett hvem de er eller hvor de er».

– Fortvilte og slitne

Den norske kirkes biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, formulerer sitt viktigste nyttårshåp slik:

– At flere mulig fortvilte og slitne mennesker skal få et glimt av Guds nåde. Det gjelder både i Norge og ikke minst mennesker som lever under krig, forfølgelse og hunger.

Sommerfeldt viser til «Luthers store oppdagelse av at Gud er til stede og gir oss nåde uavhengig av våre prestasjoner».

– Men om det er en nyhet at en biskop sier dette, vet jeg ikke, bemerker Borg-bispen.

LES OGSÅ: To menn vil påvirke nordmenns tro i 2017

Har lest Luther-biografi

Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, har brukt deler av romjula til å lese Lars Inge Magerøys nye Luther-biografi, ved inngangen til reformasjonsjubileumsåret:

– Det er viktig å merke seg Luthers enkle, viktige prinsipper: Skriften alene, nåden alene, troen alene. Min opplevelse på slutten a 2016 har vært at mye i verden er enda mer usikre enn tidligere. Da må vi minne hverandre om at troen på Jesus Kristus er det sikre holdepunkt i tilværelsen, sier Åsland.

– Rotfestet, raus og relevant

Øyvind Haraldseid er generalsekretær i Misjonskirken Norge, som i høst byttet navn fra Det Norske Misjonsforbund.

– Mitt nyttårsbudskap er i tråd med det som siden 1884 har stått i sentrum for vår bevegelse: «Guds barns enhet, menneskers frelse». Vi trenger å være bevisste på hva det betyr å være kirke en krevende og utfordrende tid. I den sammenhengen mener jeg at våre Misjonskirkens verdier – rotfestet, raus og relevant – er veldig relevante, sier Haraldseid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter