Politikk

Helt for noen, klovn for andre

Meningene om de amerikanske presidentkandidatene spriker i alle retninger. Mandag startet alvoret – på nominasjonsmøter i Iowa.

– Hvis Donald Trump vinner, må jeg emigrere. Jeg bor like ved grensen til Canada. Men kanskje er det bedre å forsøke å få immigrere til Norge. Tror du jeg har noen sjanse til å få komme dit? spør Larry Garrow fra New York.

Den pensjonerte business- og skolemannen fra New York er vinterturist i solskinnsstaten Florida. Han har vært både registrert republikaner og demokrat, men i år vet han ikke hvem han skal stemme på. Bare hvem han absolutt ikke skal stemme på: Donald Trump.

Trump stjal showet under den TV-sendte debatten mellom republikanernes kandidater før helgen – uten å være der. På grunn av det han mente var dårlig behandling fra en av utspørrerne ved en tidligere anledning, nektet han å stille. Mediedekningen av Trumps alternative arrangement, der han samlet inn penger til krigsveteraner, var nesten like stor som av selve debatten.

LES MER: Gud er på retur i USA – men ikke i valgkampen

Favoritten stiller ikke

Larry Garrow er uansett ikke imponert over Trump:

– Han sier for mye dumt og er rasist. Hvis de som sier han er smart, har rett, må jeg si han skjuler det godt.

– Hvem er din favoritt til å bli president i USA?

– Min favoritt kan ikke stille til valg: Obama har gjort en god jobb, på tross av republikanernes manglende vilje til å samarbeide med ham. Jeg hadde gjerne sett at han kunne fortsatt som president, svarer Garrow, som mener fornyelse av utdanningssystemet og helsesystemet og styrket våpenkontroll burde være hovedsaker i presidentvalgkampen.

Larry Garrow, New York

LES MER: Demokratene taper skristne velgere

– Trump er best!

I går startet primærvalgene, som fører fram mot at partiene samler seg om én kandidat hver. Donald Trump har lenge ledet på meningsmålingene, noe som gleder Olivia Napoleon. Hun er en ung trebarnsmor som bor i Naples, en småby i Florida med USAs høyest andel av dollar-millionærer og flest golfbaner delt på innbyggetallet.

 Olivia Napoleon, Naples

– Jeg er definitivt republikaner. Og Trump er vår beste mann. USA trenger en som ham nå: En som gjør noe, en som får ting til. Ja, jeg vet at han er litt arrogant, men jeg liker han likevel, jeg, sier hun.

– Marco Rubio er en ung og frisk politiker, men han virker for soft. Vi må ha en handlingens mann som president. En som kan være mer tøff mot IS og få skikk på økonomien, sier Olivia Napoleon.

LES MER: «Aldri har tro som valgkampstrategi vært så gjennomskuelig»

Elisabth Cox, Miami

Pro-life er viktigst!

Noen mil fra Naples har katolikkene i løpet av 10 år bygd opp et helt nytt universitet: Ave Maria. Her har grunnleggeren av verdens største pizza-kjede, Domino's, brukt størstedelen av sin personlige dollar-milliardformue til å skape en helt ny universitetsby midt inne i Floridas sumpområder.

Her er den særpregede, moderne katedralen sentrum. Brosjyrer og plakater om abort dominerer i vestibylen, og dette er et tema som opptar mange av studentene vi kommer i snakk med.

– Arbeid mot abort burde være det viktigste temaet i presidentvalgkampen. Men det er en veldig kontroversiell sak. Men jeg er veldig pro-life, og jeg støtter republikanske kandidater som deler mitt syn, sier medisinerstudenten Elisabeth Cox.

– Hvem vil du helst ha som ny president?

– Ben Carson er min mann. Han er lege, og helsepolitikk er viktig for ham. Jeg er, som ham, helt imot helsereformen ObamaCare. Den koster altfor mye og truer dessuten religionsfriheten, sier hun.

LES MER: Hillary Clinton vant ikke over «sosialisten» i Iowa

Elizabeth Pivarunas, Buffalo

– Må beskytte oss

En av de andre studentene på Ave Maria-universitetet, Elizabeth Pivarunas fra Buffalo, holder en knapp på republikaneren Marco Rubio:

– Han er en praktisk, moderne politiker med en klar, verdikonservativ grunnprofil. Det viktigste for USA nå er å kjempe mot IS og å hindre immigrasjon. Vi må gjøre noe alvorlig for å beskytte oss selv, mener Elizabeth Pivarunas.

Jazmin Walker, Miami

Jazmin Walker fra Miami studerer samfunnsfag ved det sekulære Florida Atlantic University i Fot Lauderdale.

– Jeg er demokrat, og Bernie Sanders er min favorittkandidat. Han bryr seg om landet sitt.

– Du synes ikke Sanders på 74 år er for gammel til å bli valgt til president for fire år?

– Visst er han gammel, men Hillary Clinton er heller ingen ungdom.

– Hva mener du bør være hovedtemaer i valgkampen?

– Utdanningsspørsmål og våpenkontroll. Det er for mye skyting og for mange våpen i privat eie, svarer Jazmin Walker.

LES MER: Amerikanerne tviler på at Donald Trump er sørlig religiøs

Victor Nava, Washington DC

Lavere skatter

Victor Nava bor i Washington DC. Han er født i USA, men foreldrene kom fra Mexico.

Han mener lavere skatter og mer orden på nasjonaløkonomien må være viktigst i valgkampen. Pluss kamp mot IS.

– Hvem er favoritten din?

– Jeg er en tviler. Jeg har likt liberalisten Rand Paul, men jeg innser at han nok får for liten oppslutning. Marco Rubio er hittil min nummer to.

– Hva med Donald Trump?

– Nei. Han er en klovn. Jeg vet ikke hvor jeg har han. Så hvis valget til sist står mellom Trump og Clinton, må jeg stemme på henne. Min hovedinnvending mot Hillary Clinton er likevel at hun blir for dyr for oss. Hun vil starte for mange nye, kostbare statlige programmer – som jeg må betale for, men som ikke kommer meg til gode, svarer Victor Nava.

LES MER: Republikanerne har klart å mobilisere konservative kristne

Ellinor og Steve Hannessey, North Carolina

Stemmer på seg selv

Ellinor og Steve Hannessey fra Raleigh i North Carolina er pensjonister.

– Jeg liker ingen av kandidatene. I de siste presidentvalgene har jeg stemt på meg selv. Ikke fordi jeg vil bli president, men det er min måte å proteststemme, sier han.

– Hillary Clinton er ikke så gammel som meg, men hun er for gammel til å bli president, bemerker kona Ellinor.

Ekteparet mener at immigrasjon et gode:

– I dette landet er vi alle immigranter. Det nytter ikke å låse døren til USA, slik noen av republikanerne vil. Vi må i stedet ta vare på hverandre og lære oss å leve med hverandre, på tross av forskjeller. Fred er mulig, både i nære relasjoner og på verdensplan, sier Steve Hannessey, pedagog og forsvarsmann som også har jobbet i Afrika som bistandsarbeider.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk