Nyheter

Helsesøstre mener de har fått sex-munnkurv

Pubertet, seksualitet, prevensjon og abort er temaer som helsesøstre har fått beskjed om ikke å snakke om med elever ved Alta Kristne Grunnskole, ifølge sjefshelsesøster Tone Dervo.

– Veldig rart vinklet, mener rektor Håkan Funck ved Alta kristne grunnskole (AKG).

Det var Altaposten som først omtalte saken tirsdag denne uken. Sjefshelsesøster Tone Dervo uttalte da at helsesøstrene i kommunen synes det er problematisk ikke å kunne snakke fritt med AKG-elevene, og mener de har fått munnkurv.

– Vi får ikke informere om pubertet, seksualitet, prevensjon og abort til elever ved skolen, sa Dervo.

Heller ikke kondomer får de lov til å dele ut, ifølge henne.

I dag er alle grunn- og videregående skoler lovpålagt å ha en skolehelsetjeneste. Skolen kan ikke instruere hva slags informasjon helsesøstre skal formidle.

LES OGSÅ: Mer frimodig seksualundervisning ved kristne skoler

Utvekslet forventninger.

Det var under et møte med rektor og styre i fjor at Dervo og sektorleder for Barn og unge skal ha fått den angivelige beskjeden. Bakgrunnen for samlingen var at skolehelsetjenesten i lengre tid hadde hatt problemer med å få innpass på skolen. Styret satt foten ned for denne tjenesten.

– Under dette møtet utvekslet vi forventninger til hverandre, og her fikk vi altså disse retningslinjene. Vi får heller ikke bidra med undervisning om disse temaene. De er engstelige for at vi skal si noe som er mot deres livssyn. Vi var klare på at vi ikke kan unnlate å informere elevene om tematikken dersom de spør oss, sier hun.

– Har dere vært borti liknende eksempler i Alta kommune tidligere?

– Nei, dette er en enestående sak.

LES OGSÅ: Ingen interesse for ny seksualundervisning blant kristne skoler

Må formidle ulike meninger.

Rektor ved AKG, Håkan Funck, synes fremstillingen til sjefshelsesøsteren i Alta kommune er «veldig rart vinklet», og avviser at de har gitt helsesøstre munnkurv.

– I møtet ga de uttrykk for at det er helt uproblematisk å forholde seg til vårt verdigrunnlag, men at skolen ikke kan bestemme hva helsesøster sier i samtale med elever. Det har vi full forståelse for, sa vi. Helsesøstre skal få lov til å formidle hva de vil. Vi mener likevel at det er viktig at de har god kjennskap til vårt verdigrunnlag.

– Hva betyr dette i praksis?

– For eksempel kan elever ha lært av sine foreldre at de må vente med sex til ekteskapet. Da kan ikke helsesøster avfeie dette. I stedet håper vi at helsesøster kan formidle at det finnes ulike meninger om hva som er riktig.

Utdeling av kondomer ønsker han fortsatt ikke skal forekomme på skolen. Dette mener han heller ikke burde være problematisk siden den seksuelle lavalder er 16 år. Dessuten er svært få elever i grunnskolen i denne alderen, påpeker han.

LES OGSÅ: Også kristne har sex før ekteskapet

Skal vurdere praksisen.

Den samme utdanningsinstitusjonen fikk også nasjonalt medieoppmerksomhet tidligere denne uken. Da skrev Altaposten at skolen har fjernet 22 sider i 5. klasseboken som handler om pubertet.

– Hvorfor er dette temaet så betent, Håkan Funck?

– Det kan virke som om det er betent fordi det ble en nyhet. Vi valgte i 2011 å utsette dette kapittelet til sjuende klasse. Det er ikke sikkert at vi kommer til å fortsette denne praksisen fremover, sier rektoren.

LES OGSÅ: Ungdomsledere vil undervise yngre om sex og rus

Gammeldags strategi.

– Å unnlate å fortelle om seksualitet og pubertet er en dårlig strategi, mener Tore Holte Follestad. Han er assisterende daglig leder i Sex og samfunn, som er landets største seksualklinikk for ungdom.

– Jo mer kunnskap man får som ung, jo lengre utsetter man den seksuelle debuten. Måten denne og andre skoler løser dette på, er både reaksjonært og gammeldags. Det virker rett og slett mot sin hensikt.

Jevnlig drar representanter fra klinikken på skolebesøk og underviser i sex og samliv. Felles for de kristne skolene er at de ønsker å formidle deres verdier og synspunkter også på seksualitet, ifølge ham.

– Det er helt uproblematisk. Men uavhengig om du ønsker at ditt barn kun skal ha sex med én person, trenger de likevel kunnskap. De trenger å vite hvordan kroppen fungerer, de må lære om menstruasjonssyklusen og hvordan bli gravid, hvordan forebygge graviditet. Man trenger også å kjenne til kommunikasjon og samspill i samliv, samt lære om grensesetting.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter