Nyheter

Helleland ber bransjen følge loven

Kulturministeren slår fast at reglene for søndagsåpne butikker er klare.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) lurte på hva regjeringen mente om søndagsåpne butikker. For å få svar leverte han et skriftlig spørsmål til kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) den 5. april.

– Det vises til den siste tids debatt rundt håndhevingen av lovverket som regulerer søndags- og helligdagshandelen. Hvordan vil regjeringen sikre at gjeldende lovverk respekteres og følges? spurte Bekkevold.

LES MER: Tar søndagshandelen til Stortinget

På dagsorden

Alle politikere kan stille spørsmål for å få informasjon fra regjeringen og kartlegge dens holdning til politiske problemstillinger. «Spørsmål gir ikke grunnlag for vedtak, men er et viktig bidrag til å sette saker på dagsordenen», heter det på stortinget.no,

Et skriftlig spørsmål er ikke gjenstand for debatt i Stortinget, men skal besvares av statsråden spørsmålet er rettet til innen seks virkedager. 13. april kom svaret fra kulturministeren.

LES MER: Rema kaprer søndagskunder med sperrebånd

– Ikke flertall for endring

I sitt skriftlige svar viser Helleland til lovverket.

– Som kjent har departementet hatt forslag om endringer i regelverket for søn- og helligdagshandel på høring. Jeg har registrert at det ikke er flertall på Stortinget for regjeringens forslag, og jeg vil understreke at de gjeldende reglene skal følges. De som driver faste utsalgssteder, må respektere og følge gjeldende rett.

LES OGSÅ: – Vi har ikke noe eget åpningstidspoliti

– Ikke opp til bransjen

Videre skriver kulturministeren at det ikke er adgang til å gjøre om deler av en butikk på søndager og helligdager ved bruk av rørlige skillevegger eller lignende. Hun henviser også til at hva som er et fast utsalgssted har en lang forhistorie, og at åpningstidsloven fra 1985 og 1998 og lov om lukningstider for utsalgssteder fra 1913 er relevante ved tolkning av Helligdagsloven.

– Reglene er derfor klare. Det er ikke opp til de enkelte butikkeierne eller bransjen å avgjøre hvordan regelverket skal tolkes.

LES OGSÅ: Beskylder regjeringen for å snikinnføre mer søndagsåpne butikker

– Politiets ansvar

På spørsmål om håndhevelse sier hun at ansvaret ligger hos politiet. Eller at Arbeidstilsynet kan føre tilsyn etter arbeidsmiljøloven.

– Brudd på bestemmelsene i helligdagsloven kan sanksjoneres, og det finnes eksempler på butikkeiere som har fått bot og inndragning av omsetning etter politiets inngripen, skriver Helleland.

LES OGSÅ: Frykter at respekten for loven svekkes

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter