Nyheter

Heineken: Skaper vekst

Oljefondet har investert fem milliarder kroner i Heineken. Selskapet sier at de bidrar til vekst i Afrika.

– Vi mener bestemt at afrikanske land der vi driver, tjener på å ha oss der, for å investere, for å betale våre skatter og for å skape arbeidsplasser, svarer Heineken i en e-post til Vårt Land.

Heineken avviser hovedkritikken i Olivier van Beemens bok Heineken i Afrika.

– Boken gjenspeiler de Beemens oppfatning om at selskaper ikke skal drive sin virksomhet i utviklende og politisk utfordrende markeder. Med all respekt, så har vi et annet syn på dette.

LES MER: Erobret Afrika med øl 

Oljefondet

Olivier van Beemen var sist uke i Oslo på et arrangement i regi av Fellesrådet for Afrika og Bistandsorganisasjonen Forut, som retter arbeidet sitt spesielt mot rus- og alkoholproblematikk i utviklingsland.

Forut driver en kampanje for at Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) skal trekke seg ut av de mer enn 60 alkoholprodusentene de har investert i globalt.

75 milliarder

Ved utgangen av 2016 hadde fondet eierandeler i alkoholprodusenter til en verdi på rundt 75 milliarder kroner, noe som tilsvarer nesten én prosent av fondets samlede verdi.

Oljefondets investeringer i nederlandske Heineken var ved årsskiftet på nærmere 5 milliarder kroner.

– Alkohol er både et utviklingshinder, et folkehelseproblem og fører til overgrep mot kvinner og barns rettigheter. Derfor blir det inkonsekvent at Norge har titalls milliarder investert i denne industrien, sier generalsekretær Morten Lønstad i Forut.

Kan lære

Overfor Vårt Land understreker Heineken at dersom de oppdager atferd som er uforenlig med selskapets verdier eller internasjonalt aksepterte normer, så vil de ta grep og sette i verk tiltak for å hindre at det gjentar seg.

– Vi tror på, og gjennomfører, en inkluderende vekstmodell i Afrika. En slik tilnærming er en katalysator for økonomisk utvikling. Selv om det kan være utfordrende å drive forretninger i Afrika, noe som også blir anerkjent i boken, så har vi opprettholdt denne tilnærmingen både gjennom gode og vanskelige tider på kontinentet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter