Nyheter

HEF beklager og forsvarer salmenekt

Bønneverset Ave Veum Corpus fikk plass i humanistisk begravelse, men Pie Jesu ble for mye for Human-Etisk Forbund. – Vi har et livssyn vi tar seriøst, sier Jens Brun-Pedersen.

– Humanisme handler om å se hele mennesket. Da er det også rom for å like vakker musikk – religiøst innhold eller ikke. Human-Etisk Forbund trenger å stikke fingeren i jorda og vise raushet overfor sine medlemmer, sier Cato Gjertsen.

Ateist og orgelmann

Denne uken forfattet han en kronikk i Aftenposten om hvordan Human-Etisk Forbund (HEF) i sommer nektet å spille farens favorittstykke, Andrew Lloyd Webbers Pie Jesu i begravelsen hans, da sangen inneholdt et for tydelig gudsbegrep.

– Pappa var totalt ateist, og på mange måter anti-religion. Men han var også orgelmann og elsket salmeskatten mer enn noe annet, forteller Gjertsen.

Det var aldri noe alternativ for familien å ha noe annet enn en humanistisk begravelse.

– Hvis begravelsesbyrået forrettet, ville det ikke sagt noe om pappa. Han fortjente at vi tok livssynet hans på alvor. Samtidig var musikken en stor del av han, og det alle forbant med han.

LES OGSÅ: 'Begravelser blir det nye bryllupet'

Beklager, men forsvarer

Pressesjef i HEF, Jens Brun-Pedersen, forteller at Gjertsens tilfelle er en problemstilling som dukker jevnlig opp i forbundet.

– Det er bare å beklage denne aktualiserte gravferden. Vi ønsker ikke at de som oppsøker oss i forbindelse med gravferdsseremonier skal bli skuffet.

Han forteller at avdøde medlemmer som det lages seremonier for ofte har et forhold til religiøse sanger eller melodier.

– Derfor kan det åpnes opp for bruk av nettopp slike innslag, men samtidig er utgangspunktet vårt at seremoniene skal være uten religiøse innslag.

Cato Gjertsen tror HEF forbyr ord og begreper som dette fordi de er redde for at det kan forkludre budskapet deres.

– Men hva er det man er så redd for? Er det noe vi ateister kan si så er det at vi sitter på sannheten. Opplevelsen minner meg om da Karsten Isachsen spilte «My Sweet Lord» i Ullern kirke på 70-tallet. Da var det kirken som satte foten ned, i dag virker det som det er HEF som ville gjort det.

Hvorfor er det viktig å unngå gudsbegrepet, Brun-Pedersen?

Fordi vi har et livssyn vi tar seriøst. Vi tilbyr ikke noe nøytral seremoni, slik mange synes å tro. Jeg tror ikke det innbyr til særlig respekt dersom vi ikke har rammer for seremoniene våre, eller hvis vi var så interesserte i å øke antall seremonier at vi lot hvem som helst legge til rette for hva som helst av innhold.

Viser skjønn

Gjertsen reagerer på at HEF opererer med så mange graderinger.

– I noen tilfeller, som med Pie Jesu, setter de foten helt ned. I andre tilfeller, som med Nils Larsens Hymne, kunne vi på betingelse at vi sløyfet undertittelen «Fader Vår» i programmet, få ha den med. Vi fikk også ha med Mozarts stykke over Ave Veum Corpus, som jo er basert på et bønnevers. Min teori er at den fikk være med fordi den er skrevet på latin, så folk ville ikke skjønne innholdet.

Jens Brun-Pedersen forklarer at HEF lar de ulike gravferdstalerne bruke skjønn.

– Derfor kan det nok variere litt. Noen er muligens strengere enn andre. Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljer fra den aktuelle gravferden, men vet at taleren her også åpnet for tre religiøse innslag, sier Brun-Pedersen.

Hvor går grensen?

Det viktigste er å finne en balanse mellom å ta oss selv på alvor som livssynssamfunn og samtidig ha respekt for bredden og rikdommen i den avdødes liv – den finner vi som regel, men av og til kan det bli litt kinkig å få til, innrømmer pressesjefen.

LES OGSÅ: I kø for å fryses ned

Måtte le litt

Hovedtillitsvalgt for kantorer i Oslo, Olav Rune Bastrup, forteller at han måtte le litt da han leste kronikken.

– Det er jo litt komisk å se at HEF fanges i lignende problemstillinger som det kirken tidligere gjorde. Jeg vil også si at Den norske kirke i utgangspunktet er mye åpnere. Vi har ikke den angstrefleksen for verdslig musikk.

Er det noen prinsipiell forskjell mellom HEF sine restriksjoner og Den norske kirke sine, Brun-Pedersen?

Det har jeg ikke lyst til å svare på. Jeg har ikke lyst til å blande kirken inn i dette.

Hvor vanskelig er det for folk som «faller mellom» å få et verdig alternativ?

Jeg vil tro at det er mulig både i kirken og hos oss.

Går for langt

Generalsekretær i Humanistforbundet (Hufo), Jan-Egil Mosand, sier han ble veldig lei seg da han leste Gjertsens kronikk.

– Dette er noe vi i Hufo har reagert på lenge. HEF har en annen forståelse av humanisme enn det vi har. De har vært en kamporganisasjon som jobber mot religiøse aktører, mens vi samarbeider med dem. Jeg mener HEF har dratt dette altfor langt.

Mosand forteller at de flere ganger får henvendelser fra folk som opplever praksisen hos HEF som veldig streng.

– Man må vise respekt og likeverd og frihet ved en begravelse. Dette handler jo om verdighet, da må vi tillate at mennesket er i sentrum. Om det inkluderer en salme eller et kors - det spiller absolutt ingen rolle. Dette skal være en biografi over levd liv.

Generalsekretæren er redd folk opplever humanismen som en hindring.

– HEF er blitt religiøse i sin humanisme, og det er veldig synd. Når man blir så streng i sin tro på humanisme at man nekter å la pårørende ha innslag med religiøs tone, da har pendelen svingt for langt.

Brun-Pedersen ønsker ikke å kommentere Humanistforbundet sine uttalelser.

LES MER: Åpner for religiøs humanisme

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter