Nyheter

Hareide om Erna-samtalene: Blir «ikke langvarige»

KrF-lederen har nå landsstyret sitt i ryggen bak et nei til ny samarbeidsavtale med regjeringen. Borgerlige samtaler kan snart være over.

For etter KrFs landsstyremøte på Økern i helgen, har KrF-leder Knut Arild Hareide fått solid oppslutning for en opposisjonstilværelse – uten samarbeidsavtale.

Det blir dermed KrFs vei om ikke Erna Solberg bytter Frp ut med Venstre og KrF.

– Mange ser at vi har et landsstyrevedtak som er tydelig: Enten regjering – eller opposisjon. Selv har jeg jo også utelukket en samarbeidsavtale. Jeg opplever en tilslutning til dette i landsstyret, sier Hareide.

LES OGSÅ: Venstre og KrF er fanget av en lang rekke avtaler som ennå gjelder

Snart over. Dette budskapet tar han med seg til neste møte med lederskapet i Høyre, Frp og Venstre neste onsdag. Først der vil han orientere Erna Solberg om vurderingene fra landsstyret.

Hareide sier nå klart til Vårt Land at han ikke tror samtalene vil vare særlig lenge:

– Jeg opplever at det fortsatt er samtaler som pågår. Jeg sier fortsatt, fordi jeg ikke tror disse blir veldig langvarige. Ingenting utelukket, men vi følger nå opp KrFs vedtak som ligger der. Det er mitt mandat.

LES OGSÅ: KrF og Venstre inn i forsterket regjeringsprat

Hareide: Åpent og ærlig

Landsstyret har drøftet samarbeidsspørsmålet bak lukkede dører fredag ettermiddag og nå lørdag morgen. KrF-lederen betegner samtalene som «åpne og ærlige». Spørsmålet om å gå inn i dagens firepartiregjering, sammen med Frp, var knapt tema i det hele tatt.

Og selv om noen få kunne ønsket seg samarbeidspunkter med regjeringen, var forsamlingen svært samlet bak Hareides linje.

– Vi har et samarbeidsvedtak – som noen har opplevd utydelig. Men KrF har forpliktet oss på dette – og det forplikter oss etter valget også.

– Hva er meldingen fra dette møtet om hva dere nå skal gjøre med dette?

– At må følge opp det vedtaket, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: «Grei deg med KrF»

Ikke formelt vedtak

KrFs landsstyre fattet ikke noe formelt vedtak om posisjonen foran samarbeidssamtalene.

– Altså har du ikke noe annet mandat fra dette møtet enn KrFs samarbeidsvedtak fra i fjor høst?

– Nei, det blir å følge opp dette vedtaket. Vi har ikke gjort noe skriftlig vedtak i helgen, men det var oppslutning om oppsummeringen min, svarer KrF-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter