Nyheter

Hareide og Solberg feiret kristen K sammen

KrF-lederen vraket duell med Frp-Listhaug. I stedet holdt han og statsministeren fellesmarkering om kristne verdier i valgspurten.

I en travel innspurt satte Erna Solberg på kort varsel av tid til å møte KrF-leder Knut Arild Hareide på «symbolsk grunn» i NLA Høgskolen i Staffeldsgate i Oslo.

– K-en vil være i krise hvis det er de rødgrønne kameratene som overtar, sa Hareide til Solberg.

Og K for kristendom skal stå fast – om Solberg får fire nye år som statsminister.

Sammen med Solberg møtte Hareide rektor Erik Waaler og andre i staben ved den nye, kristne høgskolen som fikk oppstart som følge av borgerlig budsjettsamarbeid. Midlene kom 70 år etter at det sosialdemokratiske Gerhardsen-regimet «nasjonaliserte» kristne Oslo Lærerhøgskole.

Nøkkelpersonen som kjempet inn midlene, var KrFs finanstalsmann og forhandler, Hans Olav Syversen. Han var til stede under tirsdagskveldens «toppmøte».

LES OGSÅ: Valglotto kan felle KrF-profiler

Drahjelp fra Solberg

Samtidig som Solberg slik ga et verdimessig håndslag til KrF-lederen, pågikk debatten mellom Frp-statsråd Sylvi Listhaug og Hareides stedfortreder, Kjell Ingolf Ropstad, i Bergen.

Det vakte oppsikt tirsdag kveld da Hareide kansellerte den lenge annonserte duellen med Listhaug på kort varsel. Statsministeren ga KrFs leder en annen scene.

– Det er lit drahjelp til Hareide du nå gir, Solberg?

– Ja, kanskje det. Vi vil vise at vi sammen sørger for gjennomslag for litt mangfold i samfunnet og utdanningssystemet vårt, svarer statsministeren Vårt Land.

Hareide: Markerer samarbeidskurs

Heller ikke Hareide legger skjul på at markeringen mye handlet om å få litt valgstøtte.

– Når Erna presser inn dette i sin tidsplan, er det blant annet for å gi en drahjelp til KrF.

– Du vraket en debatt med Listhaug – dette var altså mer verdifullt?

– Ja, det har vært viktig å få en opptreden sammen med Erna Solberg, ikke minst om verdier i samfunnet og som vi har vært enige om. Hun har en krevende tidsplan. For henne var det i kveld at det passet.

– Hva slags signal står igjen etter markeringen?

– Det er tydelig: Vi ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, i en regjering av sentrum og partiet Høyre. Men vi vil også få gjort oppmerksom på det tette verdifellesskapet det er mellom Høyre og KrF, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Mørkerøde og grønne partier gir Ap sjokk

Solberg: «Den ekstreme sekulariseringen»

I praten mellom de to var Hareide og Solberg skjønt enige om at det er et viktig verdfellesskap de to partiene imellom. Sammen med NLA-skolens folk fremsnakket de kulturarv og tradisjoner. Hareide sa seg svært tilfreds med at Høyre la styrke inn for å få gjeninnført K for kristendom i skolens religionsfag.

I følge Hareide er dette også viktig fundament for den nye, kristne lærerutdanningen.

– Det er flere ting som presser på verdier i vårt samfunn. En av dem er den ekstreme sekulariseringen, den som tar vekk religiøse uttrykk og forståelse i hele samfunnet. Det er en utfordring, sa Solberg.

LES OGSÅ: Podcast med Knut Arild Hareide - foran valgspurten

«KrFs nærmeste allierte»

Sekulariseringen gjestet hun også under NRKs store partilederdebatt i Arendal – og møtte reaksjoner i ettertid.

– Samfunnet har jo ganske tunge røtter i kristen tro og etikk. Mange av disse verdiene er felles med andre religioner, men vi må ikke gjemme dem vekk, sa Solberg til Hareide, Syversen og NLA-rektor Waaler.

Hareide poengterte fellesskapet dem imellom og omtalte Høyre som «KrFs nærmeste allierte i slike spørsmål».

– Statsministeren betoner det viktige i å ha et livssynsåpent samfunn. Et livssynsnøytralt er mer krevende, sa KrFs leder.

Skolen som kamparena

Overfor Vårt Land påpeker Solberg at det er forskjell på Høyre og KrF og at Høyre rommer «mye forskjellig». Men partiet bygger «på det kristne kulturgrunnlaget».

– Ikke til forkleinelse for andre religioner, men dette er rett og slett konservativt hos oss. Det dreier seg om røttene våre.

– Og som statsminister vil du klart kjempe mot livssynsnøytralitet i skolen?

– Det var en stor jobb å få til bred enighet bak dagens formålsparagraf. Jeg er politisk oppvokst med at temaet var en kamparena, nå skal vi ta vare på disse verdiene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter