Klima

Hareide og Grande i spann før spurten

Sentrumstoppene samordner seg nå i egne møter. Der samler de krefter for å presse gjennom klimaløsning og snekre løsninger på hjertefelt.

– Vi snakker mye og godt sammen med KrF. Jeg tror det er lurt at vi holder sammen. Vi må jevnlig ha møter og samsnakkes, sa Venstre-leder Trine Skei Grande tirsdag ettermiddag.

Da kom hun ut fra KrF-leder Knut Arild Hareides kontor, der lederne og finanstalsmennene i de to sentrumspartiene hadde snakket strategi.

Den siste budsjettuken har det vært flere pressespekulasjoner om at de to partiene kan ha helt ulike interesser og splittes i innspurten. Men denne tirsdagen bygget de fellesskap.

LES OGSÅ: Frp viser igjen muskler om bilpakken

Litt lysere – kanskje løsning?

Både KrF og Venstre skulle tirsdag ettermiddag ha levert inn skriftlige vurderinger av Høyre/Frps siste skisse om budsjettløsning.

– Det er mye som gjenstår, sa Grande – akkurat som hun sa det etter morgentoppmøtet på Statsministerens kontor åtte timer tidligere.

Der kom Frp/Høyre med nye fremspill – ikke minst på klimagrep som ikke handler om den omstridte bilpakken. Tirsdag formulerte Frp seg svært tydelig om at den ikke kan åpnes for forhandlinger.

Men nettopp ordene fra en tidligere bastant Grande spredte tirsdag et snev av håp om budsjettløsning likevel:

– Vi er mye nærmere en løsning i dag enn vi var i går, sa hun til pressen om morgenen.

LES OGSÅ: Venstre-budsjettkamp uten sidestykke

Men dager vil det ta

Sentrale aktører tror likevel det kan ta noen dager til før en løsning er i boks. Det er fordi budsjettet har vært forhandlet svært treigt til nå. Og flere kilder mener det forsatt er fare for et brudd.

Det er fordi frontene om bilpakken – spesielt mellom Frp og Venstre – nærmest er uforenlige og ekstremt vanskelige å styre unna.

Likevel var en del av jobben under strategimøtet til Grande og Hareide å drøfte synspunkter også på de helt «vanlige» delene av budsjettet: Hvor mye man satser på eksempelvis skole, familie, distrikt.

Også at behovet for samkjør på slike felt nå melder seg, kan varsle at budsjettløpet kan nærme seg sluttspurt.

– Dere jobber altså nå på andre felt enn bare klimafloker?

– ja, vi må jo ha et budsjett vi er felles om og da ikke bare om de sakene som har vært vanskeligst til nå. Også her har vi et stykke igjen, svarer Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima