Politikk

Hareide: KrF må stå fast på samarbeidsvedtaket

Knut Arild Hareide anbefaler partiet å stå ved sitt nei til å regjere med Frp og heller velge opposisjon dersom en sentrum/Høyre-regjering ryker. Det sa han i sin tale til landsstyremøtet fredag

Bilde 1 av 2

– Det vi sa om samarbeid i valgkampen forpliktet oss, sa partileder Knut Arild Hareide i sin tale til Kristelig Folkepartis landsstyremøte fredag formiddag.

Denne helgen er KrF-topper fra hele landet samlet for å drøfte veien videre etter sitt dårligste valg siden krigen – og særlig partiets forhold til den blåblå regjeringen.

– Før valgkampen sa vi at vi ønsker en regjering bestående av partiet Høyre og sentrum, med Erna Solberg som statsminister. Dersom vi ikke lykkes med det, var vi også ærlige på at regjeringssamarbeid med Frp ikke var aktuelt. Da går vi i opposisjon, sa Hareide, og fastslo:

– Mitt råd er klart: Vi skal gjøre det vi sier og si det vi gjør.

LES OGSÅ: Taus Hareide etter toppmøte med Solberg. Går mot dramahelg i KrFs landsstyre

Samme vedtak, endret situasjon

Budskapet fra KrF-lederen lød dermed som et ekko av samarbeidsvedtaket som ble fattet i samme konferansesal året før.

Noe er derimot endret: Den gang kretset diskusjonen på gangen rundt KrFs dør på gløtt til Arbeiderpartiet. Fredag var snakkisen utspill fra enkelte fylkes- og lokaltopper om at KrF vil få mer gjennomslag ved å gå i regjering.

Etter valget har Høyre snakket om at KrF, Venstre, Høyre og Frp «forvalter et flertall sammen», noe blant annet Geir Jørgen Bekkevold har gått ut og avvist.

Erna Solberg ønsker både KrF og Venstre med i en regjering. Denne perioden trenger hun støtte fra begge for stabilt flertall, i motsetning til forrige.

Torsdag ga Venstres landsstyremøte Trine Skei Grande formelt sett frie tøyler til å forhandle med Høyre og Frp. Men partilederen fikk tydelige signaler fra delegatene om at hun bør søke en løsning der KrF og Venstre holder sammen.

I KrF er man imidlertid nøye med å understreke at det kun er samtaler om muligheten for en sentrum/Høyre-regjering som foregår nå. Delegatene som vil ha KrF til å tre inn i den blåblå regjeringen, eller i det minste inngå et forpliktende samarbeid med den, er etter alt å dømme i mindretall. Det viser blant annet Dagens rundspørrinng blant partiets lokallagsledere.

LES OGSÅ: Venstre vil ha KrF med på en samarbeidsløsning

Vaktbikkje

Knut Arild Hareides tale bar bud om at KrF nå kan komme til å innta en klart sentrumsorientert vaktbikkjerolle i kjernesaker som særpreger partiet:

– KrF kommer til å bruke de neste fire årene på å utfordre de andre partiene. Det gjelder Audun, Jonas, Trine, Erna og Siv, sa Hareide, som kom med gjentatte henvisninger til «KrFs DNA».

Feltene han blinket seg ut var blant annet kamp mot sorteringssamfunnet og andre bioteknologiske stridsspørsmål, samt bistands- og flyktningpolitikk – og klima.

Sist, men ikke minst, trakk partilederen fram barne- og familiepolitikken. For å gi barn en god start på livet i trygge familieomgivelser, vil Hareide styrke rusomsorgen, psykiatrien, ha en lærernorm i grunnskolen, og kjempe mot barnefattigdom.

Hareide viste til «utviklingsmeldingen» fra forrige periode som et godt eksempel på at partiet kan få gjennomslag fra sak til sak denne perioden. Ved å alliere seg med opposisjonspartiet Ap på enkelte områder, fikk KrF i sine øyne til en bedre bistandspolitisk helhet enn regjeringne la opp til i sin stortingsmelding:

– Den gav oppslutning om KrFs politikk med flertall . Og vi har mer å gjøre der. Og vi kan gjøre tilsvarende initiativ på mange andre områder. Vår posisjon i Stortinget gjør dette mulig. Vi står i en viktig vippeposisjon. Den skal vi bruke klokt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk