Politikk

Hareide etterlyser regjeringens verdipolitikk

KrF-lederen har ikke sett noe til regjeringens «krafttak mot sorteringssamfunnet».

– Det er riktig som statsministeren sier at verdispørsmål er viktige for KrF, men bildet er ikke entydig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

I Vårt Land tirsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at Høyre og KrF særlig kan finne sammen rundt to verdispørsmål: bioteknologi og «respekt for tro». Hareide trekker imidlertid frem flere tilfeller hvor Høyre og KrF har stått på hver sin side i spørsmålet om bioteknologi.

– Nylig var det Høyre i regjering som åpnet for å presisere lovligheten av tvillingabort. Noe krafttak mot sorteringssamfunnet har vi heller ikke sett fra regjeringen. Det siste signalet var fra Frps landsmøte om ytterligere liberalisering, påpeker han.

LES MER: Erna vil tekkes KrF med «svada»

Overrasket over regjeringen

– Er du skuffet over Høyre når det kommer til biopolitikk?

– Jeg var nok overrasket over at regjeringen valgte å tydeliggjøre at tvillingabort er lovlig. Jeg er faktisk ikke kjent med noen andre land i Europa som har gjort det samme. Det er et eksempel på at saker som er både symbolsk og reelt viktig, men der har regjeringen valgt ikke å følge råd fra KrF, sier Hareide.

Han understreker at det er de politiske sakene som avgjør hvem partiet velger å samarbeide med.

– For sentrum i norsk politikk har det alltid vært viktig å prioritere å ta hele landet i bruk, miljø og klima og at vi har et felles verdiståsted i mange saker blant annet innen menneskeverd og frivillighet. I tillegg vil fattigdomsbekjempelse, sosial rettferdighet, kampen mot økt ledighet være viktige saker sammen med integrerings- og asylpolitikken, sier KrF-lederen.

– Forstår Aarebrots svada-beskyldning

Valgforsker Frank Aarebrot var ikke imponert over punktene statsministeren trakk frem for å finne sammen med KrF. Han omtalte det hele som svada.

– Jeg forstår Frank Aarebrots kommentar, selv om den var populistisk, sier Hareide.

Har Erna et for snevert syn på hva KrF er?

– Jeg tror ikke Erna har et for snevert syn på KrF, men vi har selv et bredt perspektiv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk