Nyheter

Har Iran nøkkelen til Syria?

Gamle fiendebilder i Midtøsten gjør det krevende å finne en løsning i Syria.

På toppmøtet i FN i New York denne uken står Syria og kampen mot Den islamske stat (IS) på dagsorden. I et møte med Irans president Hassan Rouhani denne uken, skal den franske presidenten François Holland ha uttalt at nettopp Iran er en nøkkel for å løse konflikten i Syria.

Iran har lenge vært Assad-
regimets støttespiller. Og president Rouhani hevdet forrige uke at Iran var redningen mot IS.

– Hvis Iran ikke fantes, ville­ både Mekka og Medina vært i terroristenes hender, sa han ifølge­ persiske medier, da han satte på flyet til FNs generalforsamling i New York.

LES OGSÅ: Skjebnevalget

Israel

Selv om Vesten nå har åpnet et diplomatisk rom med Iran, påpeker CMI-forsker Kjetil Selvik at det er nettopp i Syria-spørsmålet at de gamle motsetningene mellom USA og Iran gjør seg gjeldende.

– Irans engasjement i Syria bygger på en forståelse av at det som skjer i Syria påvirker sikkerhetssituasjonen for Iran, der et regimefall i Damaskus vil være kritisk for Hezbollah i Libanon­, og endre maktbalansen­ mot Israel­. For USA og Israel er det motsatt. Man er bekymret for økt iransk tilstedeværelse i Syria­, fordi det kan påvirke Israels­ sikkerhet­.

LES OGSÅ: Netanyahu ba amerikanske jøder stanse atomavtale

Også maktkampen mellom Iran og Saudi-Arabia virker inn. Saudi-Arabia er Irans gamle erkefiende­ og USAs støttespiller i regionen.

– Hva skyldes konflikten?

– Det viktigste er at begge ser på seg selv som den regionale stormakten. Etter revolusjonen la Iran seg dessuten på en antiimperialistisk linje. De skulle kjempe mot amerikansk innflytelse i Midtøsten. Samtidig gikk Saudi-Arabia i tett partnerskap med USA, og angrep i sin tur Iran for å være en destabiliserende kraft som spredte revolusjonært tankegods i regionen.

Konflikten har dessuten en religiøs­ dimensjon, påpeker Selvik:

– Iran er sjia-islams høyborg, mens Saudi-Arabia er wahhabismens­ hjem.

LES OGSÅ: Qom er sjiaislams sentrum

Obamas håp

Barack Obama håpet at atomavtalen med Iran skulle føre til en normalisering av den politiske situasjonen i Midtøsten. Det har ikke innfridd, sier Selvik:

– Konfliktnivået har derimot bare økt. Og atomavtalen har ikke brakt Iran og Saudi-Arabia­ nærmere. Snarere tvert imot. Det sammenfaller med at Saudi-Arabia­ satte i gang sin intervensjon­ i Yemen, noe som ble sterkt mislikt i Iran. Og i Saudi-­Arabia er man i dag bekymret­ over hva som vil skje hvis Iran ikke lenger trenger å frykte et militært angrep fra Israel­ og USA.

LES OGSÅ: Norge og Iran fisker i hverandres farvann

En rekke analytikere og iranske­ politikere har likevel antydet at atomavtalen vil åpne et nytt diplomatisk rom i Syria, påpeker Selvik.

President Rouhani er blant dem. Og i New York de siste dagene­, har Rouhani fremhevet­ at Iran er en «eksportør av sikkerhet­» i regionen.

Assads rolle

Det er tegn til at vestlige land har kommet Russland og Iran i møte for å få liv i forhandlingene om Syria, forklarer­ Selvik.

– Man insisterer ikke lenger på at Assad skal gå av, men sier at man kan se for seg at han spiller­ en rolle i en overgangsfase. I tidligere­ runder av de internasjonale­ møtene om Syria­, stilte dessuten vestlige land seg bak den syriske opposisjonens ønske om at Iran ikke skulle inviteres­ til bordet. Her kan det tenkes at vi vil se en annen tilnærming i tiden fremover, sier Selvik.

LES OGSÅ: Vekstdrøm smir nye vennskap

«Det store bildet» er likevel at atomavtalen og den regionale­ situasjonen­ må sees adskilt, mener­ han:

– Dette har vært viktig for å sikre­ gjennomslag på hjemmebane­ for både Obama og Rouhani­, sier CMI-forskeren.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter