Nyheter

Har ikke råd til ny visebiskop nå

Bispedømmer sparer lønnsmidler. Menigheter må vente lenge på ny prest.

Da Per Arne Dahl ble vigslet til biskop i Tunsberg i 2014, stod David Gjerp ved hans side. Som domprost i Tønsberg var han biskopens faste vikar. Den norske kirkes 11 domproster er for visebiskoper å regne.

Gjerp ble formelt pensjonist 1. september, men han holdt avskjedsgudstjenesten allerede 5. juni. Ny domprost er ikke på plass. Dét skyldes pengemangel i bispedømmet.

– Vi har nok ikke ny domsprost her før ut på nyåret, sier stiftsdirektør Rolf Simeon Andersen i Tunsberg bispedømme.

LES MER Den norske kirke på 100 minutter

Arbeidsgivere

Den norske kirke preges denne høsten av to forhold:

• Ledere leter med lys og lykte etter måter å spare penger på.

• Ledere venter i stigende spenning på hva statsbudsjettet vil vise; får majoritetskirken et levelig budsjett på veien inn i den økte selvstendigheten som inntreffer 1. januar 2017.

– Det går nok mot trangere tider, og det i begge de kirkelige arbeidsgiverlinjene, tror stiftsdirektør Elise Sandnes i Oslo bispedømme.

De ansatte i Den norske kirke har i dag to arbeidsgivere. I hovedsak har prestene bispedømmerådene som arbeidsgivere, og her kommer lønnsmidlene fra staten. De øvrige har fellesrådene som arbeidsgivere, og her kommer lønnsmidlene fra kommunene.

AAAAAAAAAAAAAA

Kirken bør få arbeidsgiverlinje, for her er det penger å spare

AAAAAAAAAAAAAA

Lønn

Stiftsdirektørene Vårt Land har snakket med peker alle på de samme årsakene når de forklarer pengeknipa:

• Dyrt lønnsoppgjør for prestene.

• Ny og dyr arbeidstidsavtale for prestene.

Pålegg

Sandnes i Oslo mener de bevilgende politikerne, og da første og fremst Stortinget, ikke har tatt helt inn over seg hva de vedtok da grunnloven ble endret i 2012. I den nye paragraf 16 står det nå:

«Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten.»

– Når kirken blir pålagt å være tilstede på hvert nes i Norge, så blir det en økonomisk utfordring som langt fra er løst.

I innstillingen om revidert kirkelov, som Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité leverte i vår, sier alle partier at Den norske kirke skal være en «folkekirke over hele landet».

Spare

Akkurat som i Tunsberg bispedømme bruker Oslo bispedømme vakanser aktivt.

– Vi har gitt menighetene beskjed om at vakanser blir brukt en periode for å spare penger, forteller Sandnes.

I Stavanger har man brukt vakanser:

– I vår lot vi stillinger stå ledige en tid. I høst gjør vi det ikke, men vi setter ikke inn vikarer i 100 prosents stillinger, forteller stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme.

LES MER Kvaliteten på gudstjenestene betyr mye for menighetsvalg

Resignerte

I Tunsberg har bispedømmerådet fattet et vedtak som innebærer at lokalkirken kan bli hardt rammet. Dersom presten i menigheten sier opp. Eller blir pensjonist.

Vedtaket lyder: «Ved avgang og stillingsskifte bør det påregnes minst ½ års vakanse.» Og det gjør ikke forskjell på høy eller lav i kirken. Derfor går det et halvt år før ny domprost er på plass.

I tillegg til aktiv bruk av vakanser, har Tunsberg skåret ned på bruken av vikarer og de har kuttet antallet prestestillinger i prostiene med fem.

– Hva er reaksjonene fra lokalmenighetene i bispedømmet, Andersen?

– – En slags resignasjon. Folk på grunnplanet opplever at man har varslet og varslet, men ikke blitt hørt.

Presteskifter

I Hamar bispedømme får Vårt Land opplyst at de legger inn vakanser på fire måneder i forbindelse med skifte av prestestillinger.

I Nidaros bispedømme opplyser stiftsdirektør Gunn Karlsaune at de har to typer vakanser, de ledige stillingene de sliter med å fylle som følge av få eller ingen søkere, og de som de bevisst velger å ha ledige en tid for å spare penger.

– For å forberede oss på trangere tider kuttet vi tre prestestillinger i bispedømmet i forrige valgperiode, sier Karlsaune.

I Møre forteller stiftsdirektør Bjørn Olaf Storhaug at de ikke sparer penger ved å la ledige stillinger stå tomme en tid, men at de akkurat som i Nidaros kan ha noen vakanser fordi stillinger ikke blir fylt raskt nok. Her kuttet man i presteskapet i 2014 og 2015, fire stillinger ble dratt inn.

Beklager

Mens kirken venter på statsbudsjettet, legger stiftsdirektør Sandnes i Oslo fram et forslag til innsparing:

– Kirken bør få én arbeidsgiverlinje, for her er det penger å spare.

– Men Kirkemøtet sa så sent som i april ikke ja til dette?

– Nei, man vil bare ha noen forsøksordninger, sier Sandnes, som beklager at saken om én arbeidsgiver er dyttet ut til 2020.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter