Nyheter

– Har ikke lyst nok til å bli mor

Heidi Helene Sveen forteller at hun blir sett på som egoistisk og ­ulykkelig fordi hun ikke har barn.

– Hva tror du det skyldes?

– Jeg vet ikke hvorfor folk reagerer så sterkt på at noen velger ikke å få barn, men jeg lener meg på at det skyldes fordommer. Kanskje røsker jeg ved noe hos dem som har barn? Det kan jo hende at de tviler på egne valg om å få barn, og at den tvilen er vond å kjenne på.

Fordommer

Hvilke fordommer mot barnløse finnes?

– De mest vanlige er at de barne­frie ikke har skjønt sitt eget beste­ fordi det er så fantastisk med barn, og at de er egoistiske personer som bare er ute etter livsnytelse. Særlig kvinner blir sett på som unormale, fordi det nærmest ligger i kvinners biologi at de vil ha barn. Og for mange er det først når du får barn at du blir voksen.

LES OGSÅ: Regjeringen vil tvinge språksvake til barnehagen

Hvorfor skrev du bok om fri­villig barnløshet?

– For flere år siden ble jeg spurt om jeg ville være med i en ­nyhetssak for TV2 for å belyse dem som ikke vil ha barn. Det var først da det slo meg hvor fordomsfulle folk er mot barnløse. Da jeg noen år senere ble spurt om å lage en bok om det, ­takket jeg ja.

Mangel på lyst

Hvorfor vil du ikke ha barn?

– Jeg har hatt muligheten til å bli mor flere ganger, men jeg falt alltid ned på at jeg ikke ville det. Som 35 år gammel, singel og med en tikkende biologisk klokke, skjønte jeg at jeg måtte ta et endelig valg. Da kom jeg fram til at jeg ikke har lyst nok til å bli mor. Mangel på lyst er vel snart det eneste reelle hinderet for å bli mor.

Massiv interesse

Hva overrasket deg mest den siste uken?

– Det må være den massive og brede interessen for nettopp tema frivillig barnløse. Nesten alle jeg har møtt synes temaet er interessant.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hva er vår tids tabu?

– Et enda større tabu enn det jeg nå har laget bok om, tror jeg er foreldre som kjenner på anger etter å ha fått barn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter