Nyheter

– Har ansvar for ikke å bryte loven

Kommunene har et selvstendig etisk ansvar for ikke å bryte folkeretten, sier Palestinakomiteen. De ønsker kommunal boikott av varer fra Vestbredden velkommen.

– Kommunene har et etisk ansvar for ikke å bryte folkeretten, noe det å handle med selskaper som bidrar til okkupasjonen er, sier Kathrine Jensen, som er leder for Palestinakomiteen.

Hun mener boikottvedtakene fra norske kommuner har en enorm betydning fordi det sender et sterkt signal.

– Har egentlig kommunepolitikere et mandat til å treffe slike beslutninger?

– Dette er ikke utenrikspolitikk, men et vedtak for å sikre at kommunen ikke bidrar til brudd på folkeretten, sier hun.

– Tar tapet

Jensen får støtte fra utenlandsjef i KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes, som mener det vedtakene om å avstå fra å kjøpe varer fra okkupert område er ukontroversielt. KFUM Global går nemlig lengre:

– Bosettingsøkonomien er så integrert i israelsk økonomi at vi avstår fra all handel med israelske varer, sier han.

Et vanlig argument mot boikott, er at det i hovedsak rammer palestinernes arbeidsplasser. Det er et tap palestinerne er villige til å ta, mener Glad-Gjernes.

– Slik var det også i boikotten mot Sør-Afrika, som gjorde at folk mistet arbeid på kort sikt, men til slutt vant kampen, sier han.

Også Mellomkirkelig råd i Den norske kirke tar til orde for boikott av varer fra okkupert område.

– Det er fint at kommunestyrer engasjerer seg og ønsker å følge internasjonal rett, sier generalsekretær Berit Hagen Agøy.

LES OGSÅ: Sjekker om boikott av Israelske varer er lovlig

– Ikke part

Anne Sender, tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn, reagerer på at norske lokalpolitikere blander seg inn i norsk utenrikspolitikk.

– Det er ikke kommunestyrene som skaper norsk utenrikspolitikk, og boikottvedtak er i strid med offisiell norsk utenrikspolitikk, sier hun.

Hun stiller også spørsmål ved om palestinere flest egentlig ønsker en slik boikott.

– Det er ikke demokrati og åpne kanaler der den vanlige palestiner blir spurt eller kan ta til motmæle mot ledernes beslutninger om boikott uten å bli straffet, sier hun.

Hun har ikke noen tro på at en isolasjonslinje mot Israel vil løse konflikten.

– Det må partene selv gjøre, og norske kommunepolitikere er ikke blant dem, sier hun.

Norges-boikott?

Med Israel for fred tar sterk avstand fra boikott. Det fører til bare én ting, mener leder Conrad Myrland: demonisering av Israel.

– De ønsker å fremstille Israel som en paria-stat sammenliknet med andre land i området der det er skjer brudd på menneskerettighetene som det ikke reageres på med boikott, sier han.

Utover det tror han ikke det vil ha noe å si for Israels økonomi siden det er lite som produseres for eksport i bosettingene.

– Kommunene vil heller ikke merke særlig, siden de knapt kjøpte noe fra bosettingene før vedtaket, sier han.

Men for Norge som land, kan det slå negativt ut med kommunale boikottvedtak.

– Inntrykket som lett fester i utlandet seg er at det er Norge som boikotter Israel. Da kan det føre til at store pro-israelske konsumentgrupper vil velge varer fra andre land enn Norge, sier han.

LES OGSÅ: Trakk boikott etter UD-press

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter