Nyheter

Har 150.000 velgere på gjerdet

Drøye syv uker før valget sitter en femtedel av Høyre-velgerne fra 2013 på gjerdet, og partiet ligger betydelig lavere på målingene enn på samme tid for fire år siden.

Da Erna Solberg gikk inn i valgkampen i juni 2013, hadde hun ifølge snittmålingene støtte fra 32 prosent av velgerne. Fire år senere viser snittmålingene 23,1 prosent, ifølge nettstedet pollofpolls.no. Det er 8,9 prosentpoeng lavere enn på samme tid i 2013 og 3,7 prosentpoeng under valgresultatet.

Demobiliserte

Og det viser seg at Erna Solbergs kanskje viktigste jobb for å løfte seg på målingene, blir å overbevise egne velgere om at hun fortjener fire nye år som statsminister. 150.000 av Høyre-velgerne fra 2013 har ennå ikke bestemt seg for hva de skal stemme 11. september.

Totalt har de fire ikke-sosialistiske partiene 200.000 gjerdesittere, mens tallet for de rødgrønne er 100.000, ifølge en analyse statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen har gjort med utgangspunkt i bakgrunnstall fra junimålingene.

– Høyres primære oppgave blir å forsvare de velgerne de vant i 2013. Dersom Høyre ikke klarer å mobilisere egne velgere, vil de tape valget, sier Marthinsen.

Skuffede velgere

Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU, tror flere av Høyre- og Frp-velgerne er skuffet over politikken de blåblå har ført i løpet av perioden.

– Regjeringen har vært forsiktige med politikken på flere områder. Mange velgere forventet nok en mer høyreorientert politikk, sier han.

På en annen side påpeker Todal Jenssen at det ligger et stort potensial for både Høyre og Frp i å mobilisere de skuffede velgerne.

– Disse velgerne må overbevises om at det ikke kan bli bedre med en annen regjering.

Dårlig tradisjon

Skal man legge de fire siste stortingsvalgene til grunn, har Høyre også hatt en tendens til å miste oppslutning mellom juni og valgdagen. I snitt har partiet gått tilbake tre prosentpoeng. Høyres hovedmotstander, Arbeiderpartiet, har på sin side en tendens til å løfte seg i valgkampen. I gjennomsnitt har Jonas Gahr Støres parti styrket seg med 2,5 prosentpoeng mellom juni og valgdagen ved de fire siste stortingsvalgene.

– Forskjellen nå er imidlertid at Høyre sitter i regjering med statsministeren. Normalt sett klarer regjeringer å mobilisere velgere mot slutten, sier Marthinsen.

Fiskedam

I tillegg er som regel gjerdesitterne de enkleste velgerne å mobilisere, skal vi tro valgforsker Frank Aarebrot. Dermed har Høyre mye større potensial i å mobilisere tidligere velgere enn de rødgrønne.

– Fiskedammen til Høyre er større enn fiskedammen til Arbeiderpartiet, sier Aarebrot.

Og dersom Høyre klarer å hindre at en såpass stor andel av 2013-velgerne blir sittende hjemme på valgdagen i år, kan et allerede jevnt valg bli svært jevnt.

– Valget kommer til å bli jevnere enn det man trodde for et halvt år siden, sier Aarebrot.

Hovedmotstander

I tillegg til å ha demobiliserte velgere, har Høyre avgitt velgere til Senterpartiet. Marthinsen er spent på om Høyre velger å kjøre en tradisjonell valgkamp med Arbeiderpartiet som hovedmotstander eller om Erna Solberg heller retter skytset mot Senterpartiet i valgkampen.

– Senterpartiet har tjent på at sentrum-periferi-konflikten har blitt spilt opp gjennom saker som kommunereformen og politireformen. Med Senterpartiet som hovedmotstander kan Høyre stemple et rødgrønt alternativ som et reverseringsalternativ.

Han tror at Høyre gjennom en slik strategi kan tiltrekke seg de såkalte «lillavelgerne» som flyter mellom Høyre og Arbeiderpartiet siden disse vil si nei takk til reversering.

– Og det er ikke nødvendigvis ugunstig for Høyre å sette Arbeiderpartiet i skyggen i en valgkamp, sier Marthinsen.


Tror nølingen skyldes reformbråk og tøffe tider

Høyre peker på tøffe tider og støy rundt reformer som årsaken til den store andelen gjerdesittere. Selv mener partiet at utgangspunktet er godt for å løfte seg frem til valgdagen.

– Velgerne gir nå uttrykk for en usikkerhet, men frem til valgdagen har regjeringspartier en tendens til å mobilisere, sier Bent Høie, helse- og omsorgsminister og nestleder i Høyre.

Han trekker frem bråket rundt regjeringens reformer og ­arbeidsledighet som årsaker til at en så stor andel av Høyre-velgerne er usikre på om de skal stemme på partiet igjen.

– Man har vært gjennom tøffe tider på Sørvestlandet, som er et område der Høyre tradisjonelt har høy oppslutning. Det har også vært oppmerksomhet rundt reformene regjeringen har satt i gang, og mange har nok vært avventende til å se resultatene av disse, sier Høie.

Han tror imidlertid at stemningen snart vil snu blant de usikre velgerne.

– Ledigheten er på vei ned, og veksten er på vei opp. Mange av velgerne våre ser også resultatene av de reformene vi har satt i gang, som at sykehuskøene går ned. For oss gjelder det å få frem dette for å mobilisere velgerne på gjerdet, sier Høie.

Han har ingen tiltro til Anders Todal Jenssens teori om at mange Høyre- og Frp-velgere er skuffet over at regjeringens politikk har vært for lite høyreorientert.

– Jeg tror de som er ihuga Høyre-tilhengere uansett vil stemme Høyre. De som er på gjerdet har nok heller betegnelsen «lillavelgere». Disse blir nok ikke mobilisert ved at Høyre går mot høyre.

Høie varsler en tradisjonell valgkamp med Arbeiderpartiet som hovedmotstander på tross av at Senterpartiet har en høy oppslutning.

– Senterpartiets oppslutning er først og fremst et problem for Ap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter