Nyheter

Håper på MDGs store gjennombrudd

Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne håper og tror på et historisk gjennombrudd for MDG.

På valgvaken i Oslo sentrum innkasserer MDG en historisk seier allerede før valglokalene stenger klokken 21.

– Det blir uansett historisk for oss. Det er mange tiår siden et nytt parti klarte å komme inn på Stortinget og bli representert også i neste periode, slik vi med god margin ligger an til, sier Lan Marie Nguyen Berg til vl.no.

Kan få sju mandater

Hun håper partiet vil gjøre et fantastisk valg og komme over sperregrensen, med utsikt til sju mandater på Stortinget i neste periode, slik partiet har vært i nærheten av på de beste målingene i sluttspurten.

– Men vil du bli skuffet hvis sperregrensen ryker og dere ender opp med to representanter?

– Nei, selvsagt håper vi å bryte sperregrensen og komme på vippen, men vi ligger uansett an til å gjøre et veldig godt valg. Og ikke minst har vi klart å sette vårt preg på valgkampen ved å få diskusjonen om klima og norsk olje- og gasspolitikk høyere opp på dagsorden, og hvordan omlegging her er nødvendig for å sikre framtidens velferd og miljø.

Ekstremvær

– Har MDG fått drahjelp den siste tiden av ekstremvær og branner som kan knyttes til klimaoppvarming?

– Det er i alle fall blitt tydeligere for stadig flere at klimaendringer skjer, og at det allerede er noe som påvirker oss i dag.

– Du samarbeider jo daglig med den røde siden i politikken i byrådet sammen med Ap og SV i Oslo. Har du håp om at dere vil komme i posisjon som støttespiller for en tilsvarende regjering på venstresiden etter valget?

– Vi har fått til veldig mye bra politikk med Ap og SV i Oslo, men sier samtidig at vi ikke er låst til noen av sidene dersom vi skulle komme i forhandlingsposisjon når valgresultatet er klart. Vi vil samarbeide med dem som gir oss best gjennomslag for et bedre klima og miljø, men vi sier også at vi ikke vil samarbeide med Frp.

Stolt og glad

– Du vil ikke ha noe i mot en lignende konstellasjon som i Oslo på landsplan?

– Jeg er i alle fall stolt og glad over hva vi har fått til i hovedstaden, sier Oslo-byråden fra MDG.

Hansson mot gjenvalg

Tidligere i dag avga MDGs talsperson Rasmus Hansson sin stemme i blå Bærum, der han nå håper på mange grønne stemmer

– Det står ifølge de siste prognosene på 50 stemmer for å komme over sperregrensen. Så en stemme for MDG er en ekstremt avgjørende stemme, sa Hansson til TV 2 etter å ha avgitt sin stemme på Bekkestua bibliotek i Bærum.

Hansson sa at dersom MDG skulle komme på vippen etter valget, gir det store muligheter til å presse fram en grønn politikk.

MDG fikk 2,8 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2013, og Rasmus Hansson ble partiets første representant på Stortinget. Fram mot valget har MDG ligget over sperregrensen på meningsmålingene, og basert på siste ukes gjennomsnitt ligger de an til sju mandater på Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter