ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Hamas vil ta «jøde» ut av programmet

– Vi skal ikke slåss mot jøder fordi de er jøder, sier Hamas-talsmann. Nå skal islamistorganisasjonen være i gang med å endre sine politiske mål.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

En Hamas-tilhenger brenner det israelske flagget mens han holder i koranen, under en demonstrasjon i Gaza. Nå ryktes det Hamas vil ha en mer moderat tone overfor jøder.

Foto: Adel Hana
Vis bildetekst
Nyhet

«Hamas har sett frem til å virkeliggjøre Allahs løfte uansett hvor lang tid det vil ta. Profeten, fred være med ham, sa en gang: 'Den forjettede tid vil først komme når muslimene tar kampen opp mot jødene og dreper dem; når jødene gjemmer seg bak steiner og trær, som vil rope: O, muslim! En jøde gjemmer seg bak meg, kom og drep ham!'» (MIFFs oversettelse.)

LES OGSÅ: Norsk rabbiner i samtaler med Hamas

Hamas-charter. Ordene er hentet fra islamistorganisasjonen Hamas' grunnlovsdokument eller såkalte charter, som ble nedtegnet i 1988. Charteret beskriver Hamas' politiske mål for det palestinske folket.

I løpet av de 32 artiklene i dokumentet stadfester organisasjonen at de er i kamp mot sionistene og vil utslette Israel. Det ikke er mulig å løse konflikten gjennom forhandlinger: Jihad - hellig krig – er det eneste svaret. Charteret lister dessuten opp en rekke antisemittiske konspirasjonsteorier om Israel, jødedommen og jøder, som blant annet er hentet fra Sions vise protokoller.

Hamas

  • Hamas er en palestinsk religiøs og sosial bevegelse samt et politisk parti med en militær fløy. Hamas ble grunnlagt i 1987 og har utspring i Det muslimske brorskap.
  • Hamas har særlig forankring på Gazastripen, som de har styrt siden 2007.
  • Hamas er motstander av staten Israel, og har gjennom flere år stått bak væpnede angrep mot sivile og militære mål i landet.
  • Hamas er av flere land betraktet som en terrororganisasjon, og boikottes av flere vestlige stater.
  • Norge har valgt å ha en viss kontakt med Hamas som aktør i konflikten i Palestina.
  • Kilde: Store norske leksikon

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer