Nyheter

Høyre ser grønt

De blå har lenge fridd til de grønne i de store byene. Unntaket har vært Oslo. Nå snakker Høyre med Miljøpartiet også i hovedstaden.

I et intervju på sidene foran røper Miljøpartiet de Grønnes førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, at hun og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har pratet sammen. Dermed kan det se ut til at Høyre i Oslo er mindre lunkne til grønt samarbeid enn de hittil har vist.

I nesten alle de største, norske byene – Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Fredrikstad, Sarpsborg og Sandnes – har Høyre åpnet for samarbeid. Unntaket har vært Oslo, der byrådsleder Røsland kategorisk har ­avvist MDG fordi kan definerer det som et venstresideparti.

LES OGSÅ: Nykommer kan bli valgjoker

Ren taktikk

Nguyen Berg sier hun og Røsland hadde en hyggelig og konstruktiv samtale. ­Byrådslederens avvisning av partiet i offentligheten, kaller hun ren taktikk:

– Det spiller ikke noen rolle at han spiller litt kostbar og sier offentlig at han ikke er en ­potensiell samarbeidspartner. Hvis vi kommer på vippen, og Høyre trenger oss etter valget, tror jeg døren hans vil være åpen.

LES KOMMENTAREN: Tjuvstarter valgdekning

Kan kompromisse

Høyre har annonsert at de går til Oslo-valg på gjeldende byrådssamarbeid. Høyre, KrF og Venstre sitter i 
byråd med Frp som støtteparti.

Røsland avviser at hans MDG-samtale betyr at Høyre vil snu:

– Jeg har også drukket kaffe med folk fra Rødt og SV, men det betyr ikke at vi skal i byråd sammen, sier byrådslederen.

Han understreker at han deler partiets miljø- og klimaengasjement, men fremholder fortsatt at han ser dem som et venstresideparti:

– De går til valg på blant annet eiendomsskatt. De vil helst stanse den økonomiske veksten, som umuliggjør å løse vår tids største utfordringer: klima og fattigdom. Jeg kan derfor ikke se at de kan utgjøre et parlamentarisk grunnlag for et borgerlig byråd.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan snu

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU mener avvisningen delvis strategisk: Å gjøre koblingen mellom De grønne og SV/Rødt, er en måte å demme opp for tap av miljøengasjerte velgere fra eget parti, mener han.

Todal Jensen tror Høyre i Oslo, i motsetning til andre byer i landet, har avvist De Grønne fordi de har kjent seg trygge på at de vil få et styringsdyktig flertall uansett.

– Men i det øyeblikket de ser at det kan hende at flertallet glipper, og de må breie ut samarbeidsgrunnlaget, kan det hende de åpner opp, sier valg-
forskeren.

Kan kompromisse

Nguyen Berg tror Høyre ville tjent på en tydeligere MDG-flørt. Hun tror det ville vært en smartere måte å holde på miljøengasjerte velgere.

– Røsland sier selv at han er opptatt av miljø- og klimaspørsmål. Men det er ikke så veldig troverdig når han samtidig sier han vil samarbeide med den uttalte klimaskeptikeren Carl I. Hagen fremfor oss, sier Nguyen Berg.

– Røsland mener det er for store forskjeller mellom dere i synet på eiendomsskatt, skolepolitikk og konkurranse. Ser dere noe mulighet for å komme Høyre i møte på disse områdene?

Våre velgere er med oss fordi vi setter miljø og klima høyest. Vi forskutterer ikke valgresultatet, men om Høyre vil støtte god klimapolitikk, diskuterer vi gjerne med dem.

Vinner og taper

Valgforsker Todal Jensen tror Høyre kan vinne på grønt samarbeid – men ikke nødvendigvis på kort 
sikt:

– Hvis Høyre har et langsiktig ønske om å øke miljøtroverdigheten sin fremover, kan det nok være lurt å knytte seg til MDG, med tanke på at miljøsaken kan bli stadig viktigere for velgerne. På kort sikt er det kanskje ikke så lurt. Nå tenker velgerne mest på økonomi og sysselsetting.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter