Nyheter

Håper på kort kirkeasyl

Kirkerådets direktør understreker at kirkeasyl ikke løser problemene på sikt. Presten i Rypefjord ber myndighetene se at noen risikerer å bli sendt rett hjem til krigen i Syria.

To søstre med familie som kom fra Syria til Hammerfest via Russland frykter å bli sendt ut av Norge uten å få asylsøknaden behandlet. Derfor ba de om å få kirkeasyl i Rypefjord kirke i Hammerfest.

Direktør for Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, understreker at kirkeasyl ikke løser problemene for asylsøkerne og at det ikke er noen god løsning på lang sikt.

– Vi vet ikke om det kan bli flere enn disse som vil be om kirkeasyl. Kirkene er lite egnet for å bo, og vi er veldig forbeholdne med å si at dette er en løsning for noen asylanter, sier han.

Sokneprest i Rypefjord Jon Arne Tandberg håper at kirkeasylet ikke blir langvarig.

– Men med kirkeasyl vet man aldri. Det er en nødløsning og ikke noen god og varig løsning, sier han.

LES OGSÅ: Ber Listhaug droppe frykt-snakket

– Urimelig

De to syriske familiene solgte alt de eide og betalte 35.000 dollar for å komme seg bort fra krigen de har levd med i Syria fem år, ifølge lokalavisa Hammerfestingen. De valgte å reise gjennom Russland fordi de hørte at mange druknet på havet mellom Tyrkia og Hellas, og fløy fra Beirut i Libanon til Moskva, og videre til Murmansk før de kom seg over grensen til Norge.

– Mye på grunn av innstrammingen i høst får disse ikke realitetsbehandlet søknaden sin. De kommer rett gjennom Russland fra Syria, men blir behandlet på samme måte som asylsøkere som har en lang historie i Russland. Det er urimelig, sier sokneprest Tandberg.

LES MER: Unntaksloven får leve i maks to år

– Begrunnet frykt

Fra 25. november innførte Norge nye regler for personer som kommer over den norsk-russiske grensen ved Storskog. Reglene innebærer at flere personer ikke vil få asylsøknaden sin behandlet i Norge. Andre vil få asylsøknaden behandlet på kort tid ved grensen.

Regjeringen har i sin plattform sagt at «kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl». Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sa før jul i 2013 at han ba politiet få avsluttet ordningen innen neste jul, altså i 2014. I løpet av 2014 gikk antall kirkeasylanter ned til fire.

Generalsekretær for Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), Ann-Magrit Austenå, synes det er vanskelig å spå om det kan komme flere kirkeasylanter, men utelukker ikke at det kan skje.

– Kirkeasyl løser ikke situasjonen. Men hvis man er veldig utrygg, vil kanskje noen søke inn i den situasjonen.

Hun oppfordrer asylsøkere til å søke hjelp hos Noas eller advokat for å få vurdert saken sin. Noas er kritisk til måten myndighetene håndterer sakene til personer som kommer til Norge via Russland.

– Vi opplever at flere syrere som vi har kontakt med, har anførsler som gir dem en begrunnet frykt for retur til Russland. De frykter å bli avvist som asylsøkere i Russland og bli returnert til Syria.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Endringer i Russland

Austenå viser til at president Vladimir Putin har gjort lovendringer som ikke har gjort situasjonen enklere, og at norske myndigheter må vurdere saker ut fra de siste endringene i Russland.

– Noas mener at regjeringen har gått veldig langt i det rommet som Stortinget har gitt dem til å avvise saker fra folk som har hatt opphold i Russland. Det må dreie seg om et reelt opphold og at de kan fremme en søknad der. I den situasjonen som er nå, mener vi at det må gjøres en konkret vurdering i det enkelte tilfelle om det er et reelt oppholdsgrunnlag og om personer vil reelt ha tilgang til beskyttelse i Russland, sier hun.

Kirkerådsdirektøren forstår at norske myndigheter har behov for å gi klare signaler om hvem som kan få opphold i Norge.

– Men vi forventer at alle får asylsøknaden forsvarlig behandlet, og deler bekymringen Noas har der, sier Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter