Nyheter

– Gudstjeneste-alternativ kan sees som korreks

Elevene som har fritak fra skolegudstjeneste må sitte igjen på skolen og lære om gudstjenestens rolle. – Kan oppfattes som korreks, mener Human-Etisk Forbund.

Når elvene på Sannidal barneskole, i Kragerø, drar på skolegudstjeneste før jul, må de elevene som har fritak sitte igjen på skolen å lære om lokale juletradisjoner «der julegudstjenesten er en naturlig del», melder Fritanke.no.

– Vi ønsker at alle elevene har samme tema denne timen, og tenker at det er naturlig. I førjulsgudstjenesten handler det om en lokal juletradisjon, og opplegget på skolen vil ha fokus på lokale juletradisjoner med julegudstjeneste som en naturlig del, sier rektor ved Sannidal barneskole, Stig Bråtane Lemvik, til Fritanke.no.

LES OGSÅ: Frp vil droppe påmelding til skolegudstjenester

– Er likeverdig alternativ

Retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet sier at de elevene som er fritatt for gudstjenestedeltaking skal ha et likeverdig alternativ. Lemvik mener at skolens opplegg oppfyller dette kravet. Rektor Lemvik, som også er menighetsrådsformann i Sannidal, har ikke innført aktiv påmelding, som Utdanningsdirektoratet anbefaler.

– Vi snakket sammen om det i kollegiet på skolen, og ønsket var at vi i år gjør som tidligere år, sier han til Fritanke.no.

LES OGSÅ: Lærere kan tvinges til skolegudstjeneste

– Ikke likeverdig opplegg

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad mener opplegget ved Sannidal skole ikke er i tråd med de statlige retningslinjene.

– Her skal den ene gruppa få oppleve noe som i seg selv er et kulturelt tilbud, mens den andre gruppa skal sitte igjen på skolen og lære om hva den første gruppa driver med. Det er ikke likeverdighet. Hvis tilbudene skal være likeverdige, må også opplegget for de som blir igjen på skolen være en selvstendig kulturell opplevelse, sier Helgestad.

KOMMENTAR: Blir ikke kvitt Jesus i jula

Frykter A- og B-lag

Han mener opplegget bidrar til å dele elevene inn i et A- og et B-lag.

– Det er et opplagt sosialt press her om å delta i kirken. Ungdomsskolen sier det sågar i klartekst. Det er lett å oppfatte det alternative opplegget som en korreks, der det blir formidlet ganske tydelig at de som velger bort kirken ikke har gjort «det riktige», sier Helgestad til Fritanke.no.

På Sannidal ungdomsskole arrangeres det fredsgudstjeneste på kveldstid. Elevene som ikke deltar må møte på skolen samme kveld for å få opplæring i samme tema.

LES OGSÅ: Ber om lov til å gå rundt juletreet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter