Nyheter

Gud i politikken

Bruken av Gud i politikken skaper strid i Østerrike. I USA er det derimot helt greit for politikere å hevde Gud på sin og nasjonens side.

Den amerikanske dollarseddelen har påtrykt slagordet In God we trust, og amerikanske politikere avslutter gjerne sine taler med Gud velsigne dere.

Som amerikanerne er østerrikerne nokså religiøse, og Gud nevnes i den østerrikske nasjonalsangen. Frasen Så hjelp meg Gud som Hofer får kritikk for, ble for øvrig også benyttet da Angela Merkel ble tatt i ed som Tysklands forbundskansler.

LES OGSÅ: Kan bli Europas første president fra ekstrem-høyre

Betent historie

I de tyskspråklige nabolandene har bruken av Gud i nasjonale sammenhenger lang historie. Gott mit uns – Gud med oss – ble tatt i bruk av prøysserne i 1701, men fikk en stygg bismak under andre verdenskrig da Hitlers soldater bar beltespenner med dette mottoet.

LES MER: Bærer pistol som beskyttelse mot flyktninger – ligger an til å bli president

Blairs religion

Da Tony Blair i et intervju mens han var britisk statsminister begynte å snakke om tro, grep kommunikasjonssjef Alastair Campbell inn med klar beskjed: We don't do God. Underforstått: Vi trekker ikke Gud og religion inn i vår politikk.

Blair holdt en lav profil om sin tro som statsminister, men som gjesteskribent i New Statesman i 2009 pekte han på religiøs forståelse som avgjørende for politikere som vil forstå den moderne verden:

– Religiøs tro og hvordan den utvikler seg, kan få samme betydning for det 21. århundre som politisk ideologi hadde i det forrige. Ledere, enten de selv er religiøst troende eller ikke, må «gjøre Gud».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter