Religion

Grønne på velgerjakt med ny livssynspakke

Miljøpartiets nye livssynsprogram er uten et ord om kristen kulturarv. For «prestefraksjonen» er dette både greit – og ugreit.

I sitt nye partiprogram presenterer Miljøpartiet De Grønne (MDG) for første gang eget ­kapittel med overskriften «religion og livssyn». Der lister partiet opp løfter som om i stor grad dyrker livssynsnøytraliteten.

Ingen av punktene henviser til kristen kulturarv i norsk historie. Den norske kirke får heller ingen spesiell omtale.

Men for prest og Lørenskog-varaordfører Ernst-Modest Herdieckerhoff er MDGs nye livssynspolitikk et klart fremskritt. Et slikt kapittel var nemlig ikke-eksisterende før.

– Programmet har blitt klart bedre, sier han.

– Du er også prest i Den norske kirke og kristen kulturarv er ikke omtalt?

– Norge har innbyggere fra mange kulturer. Partiet skal ha en aktiv livssynspolitikk, men den må være åpen for alle. Et politisk parti er ingen menighet, og MDG favner alle mulige livssyn, svarer Herdieckerhoff.

LES OGSÅ: Miljøpartiet med soleklart ja til eggdonasjon

«Naturlig plass»

For fire år siden var det heller sparsomt med livssynspolitikk i MDGs stortingsprogram. Det het bare at partiet ville «likestille og like­behandle alle tros- og livssynssamfunn, juridisk og økonomisk» og at partiet ville ha «en livssynsnøytral, offentlig skole».

I årets utgave heter det at «et godt samfunn har rom for hele mennesket, også for den enkeltes religiøse identitet eller livssyn». Tros- og livssynssamfunn anses som «viktige samfunnsinstitusjoner», og både religiøse og ikke-religiøse samfunn har en «naturlig plass i det offentlige rom».

Likebehandle

MDG lover å likebehandle. De vil sikre trossamfunn selvråderett, erstatte KRLE med faget FRED, ha «livssynsnøytral ekteskapslov», skaffe «livssynsfleksible seremonirom», gi staten ansvar for vedlikehold av middelalderkirker og «gå mot lovregulering av ansikts- dekkende hodeplagg i det offentlige rom».

Det foreligger ikke endringsforslag av radikal art – derfor vil hovedtrekkene ventelig gå igjennom.

LES OGSÅ: Analyse: Kan bli et grønt, mektig utpresserparti

«Ny-ateistisk»

Etter forrige landsmøte uttrykte både Herdieckerhoff, prestekollega Tom Sverre Tomren og muslimen Shoaib Sultan bekymring i et intervju med Vårt Land. Tidvis hadde noen av dem måttet opptre som «brannslukkere» mot ny-ateistiske fremstøt i partiet.

Foran årets landsmøte er Tomren, gruppeleder i Hordaland fylkesting, fortsatt ikke tilfreds med livssynsprofilen. Det nye programmet er ikke greit.

– Utviklingen i partiet er ikke blitt bedre. Behovet for å gi rom for kristen kulturarv inn i MDG er bare blitt sterkere, bemerker Tomren overfor Vårt Land.

Men hans parti- og yrkes­kollega Herdieckerhoff mener livssynskapittelet duger:

– Alt kan bli bedre, men som parti må vi gjøre kompromisser. Alle som er aktive i Den norske kirke kan nok leve godt med dette­. Nå understrekes det jo at tros- og livssynssektoren er viktig for samfunnet vårt. Dette hadde vi ikke formuleringer om tidligere, sier Herdieckerhoff.

LES OGSÅ: Full omskjæringsstrid i MDG

Skape avstand?

Ingrid Liland har ledet programarbeidet og opplyser at ulike miljøer i partiet har bidratt med innspill.

– Vi kunne nok omtalt den kristne kulturarven, men det er jo ingen fare for at den forsvinner. Det viktige er åpenheten for religion, svarer Liland, som topper listen i Nord-Trøndelag.

– I eksempelvis Hordaland har nettopp MDG vært «presteparti». Kan dere nå skape avstand til disse miljøene?

– Det har ikke vært vårt mål. Men programmet verdsetter ­religionsutøvelse og at dette skal være noe velkomment i samfunnet vårt, sier hun.

Foran programbehandlingen er et knippe endringsforslag avvist. Blant annet gjelder det å erstatte enkelte religiøse helligdager «av mindre betydning» med fri på «samenes nasjonaldag, FN-dagen og valgdager».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion