Nyheter

Grønn fremgang kan føre KrF og Ap nærmere

Ny måling vil gjøre det umulig for KrF å regjere med Høyre og Venstre. Men KrF kan gi flertall til en «rødgrønngul» side. Det er det delte meninger om.

– KrF har et problem overfor samarbeidspartnere til både venstre og høyre for seg. Det er fordi at i mange av sakene de brenner mest for, står de rett og slett ganske alene, sier valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen. Han tror Kristelig Folkeparti (KrF) og Arbeiderpartiet (Ap) ganske lett kan finne ut av det med hverandre, fordi de to partiene er enige om veldig mange ting.

– Den politiske kursen som Ap er inne på nå, den tror jeg vil provosere KrF i veldig liten grad. Det er klart det er noen punkter av uenigheter dem i mellom også, men dette er på områder der KrF er uenig med alle andre partier, sier Jenssen.

LES OGSÅ: KrF i kamp mot sperregrensen

«Rødgrønngult» kan bli mulighet

En helt fersk meningsmåling viser at Miljøpartiet De Grønne (MDG) går fram med 0,5 prosentpoeng til en oppslutning på 4,1 prosent. De ville dermed fått sju mandater på Stortinget, like mange som SV har i dag.

Venstre havner på ny under sperregrensen, mens det er Høyre og Senterpartiet (Sp) som går mest fram.

Med et slikt valgresultat ville det være umulig for KrF å regjere med Høyre og Venstre. Men KrF kunne gitt flertall til en «rødgrønngul» side med Ap, Sp og MDG.

LES MER: Drøm om å bli valgjoker

Lite realistisk

KrF-ledelsen tror ikke det er et realistisk bilde.

– Når vi har hatt våre diskusjoner og fattet våre vedtak, så har vi vært tydelige på at vi ønsker et ikke-sosialistisk flertall og å bytte ut Frp med flest mulige senterpartier. Men vi vil fortsette med Erna som statsminister, sier 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Han innrømmer at dette ser krevende ut så lenge Venstre befinner seg under sperregrensen, men mener det er få stemmer om å gjøre.

– Jeg tror at når vi ser snittet på målingene, så skal det mye til at MDG vil komme over. Det vil bli mye jevnere enn det ser ut til akkurat nå.

Hva hvis dette likevel skjer?

– Da sier vårt vedtak at vi blir et rent opposisjonsparti, men vi må se an situasjonen etter det så klart, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Triste tilstander før valgkamp

Kan gå begge veier

Ole Døvik fra Vestfold KrF har tidligere uttalt at partiet må være åpent for å tenke begge veier. Han synes bildet den nye målingen tegner er interessant.

– Slik det ser ut her, er det vi har gått til valg på urealistisk. Vi går selvsagt for å få gjennomslag for vår egen politikk, men jeg tror ikke vi kan utelate samarbeid med disse tre, sier han. Han understreker at det blå samarbeidet KrF fører i Vestfold fungerer godt, men ikke er uten utfordringer.

– På landsplan så skal vi kunne samarbeide på begge sider, mener jeg - og da må vi kunne ha samtaler med Ap.

Arbeiderpartiet har åpne dører

Ap-partileder Jonas Gahr Støre gjentar at de holder døren åpen for KrF.

– Denne målingen viser at det er flertall for å skifte regjering, og at folk vil ha en regjering som prioriterer å bekjempe forskjeller, få flere mennesker i arbeid og satse på skole og eldreomsorg fremfor skattekutt. Det tror jeg mange av KrFs velgere også er for, sier han.

Støre understreker at han har respekt for KrF sitt valg, men viser til at det i denne målingen kun er samarbeid med Ap som kan gi KrF regjeringsmakt.

– KrFs alternativ A er ikke innen rekkevidde her, men alternativ B er det. Jeg tror KrF har mer å hente på et samarbeid i vår retning.

Tidligere leder i Framtiden i våre hender og 1. stortingskandidat for MDG i Hordaland, Arild Hermstad, utelukker heller ikke samarbeid med KrF.

– Vi vil ikke støtte en regjering som er opptatt av å bore etter olje, og der tror jeg at KrF vil være mulig å påvirke i vår retning. Sånn som jeg ser KrF så er vi verdimessig sett ofte enige i miljøsaken, sier han.

LES OGSÅ: Åpen dør gleder KrF-veteran

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter