Nyheter

Gratulerer Aung San Suu Kyi med seieren

Generaler lover fredelig maktoverføring.

Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) har sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling, viser resultat offentliggjort av landets valgkommisjon.

Både hærsjef Min Aung Hlaing og sittende president Thein Sein har gratulert Suu Kyi med valgseieren og lovet å sørge for en fredelig overføring av makten, melder NTB.

Følg oss på Facebook og Twitter!

President

Med rent flertall i parlamentet kan NLD velge hvem som skal bli landets neste president. Aung San Suu Kyi vant selv i sin valgkrets og kan dermed ta plass i nasjonalforsamlingen. Men grunnloven utelukker henne å overta presidentvervet fordi hun har vært gift med en utenlandsk statsborger og har barn med utenlandsk statsborgerskap.

LES MER: Aung San Suu Kyi vant historisk valg

Grunnloven sikrer også militæret 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som betyr at de i praksis har vetorett over framtidige grunnlovsendringer.

Taktikkeri

Begge kamrene i nasjonalforsamlingen skal nominere en presidentkandidat, noe NLD kan gjøre på egen hånd med det nødvendige to tredelers flertall i Overhuset og Underhuset.

De militære skal også nominere en presidentkandidat, og én av de tre kandidatene må komme fra en etnisk minoritet, vel å merke ikke fra den muslimske rohingya-minoriteten som ble nektet å delta i valget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Måten presidenten velges på åpner derfor for taktikkeri og hestehandel på tvers av partigrensene, og utfallet er langt fra gitt.

Opptellingen viser at NLD har vunnet mer enn 67 prosent av valgkretsene. Det sikrer partiet mer enn 50 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, mens de militære har reservert 25 prosent av plassene.

LES REPORTASJE: – Hun er vår "lady"!

Grunnloven

– NLD kan dermed danne regjering og vil få presidenten og en av to visepresidenter. Likevel vil det bli vanskelig for Aung San Suu Kyi å endre grunnloven da det krever mer enn 75 prosent av stemmene, altså at militæret frivillig må gi opp sin maktposisjon. Det er svært usikkert, sier daglig leder Audun Aagre i Den norske Burmakomité til NTB.

– Grunnloven vil åpenbart legge begrensninger på den nye regjeringens politikk og viser at Aung San Suu Kyi vil være avhengig av et godt forhold til militæret, sier han.

– Det er langt fram til regjeringsskiftet i mars, og mye kan skje, legger Aagre til.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter