Nyheter

Grande med stikk til KrF før thrillersamtaler

Da borgerlige partitopper var på vei inn til skjebnemøte om samarbeid, snakket Venstre-Grande og KrF-Hareide hver sin vei.

KrF-leder Knut Arild Hareide gjentok åpningen for at samtalemøtet kunne bli det siste for KrFs del. Fra Trine Skei Grande kom det et lite stikk til Hareide om at det overfor velgere ikke handler om bare å gå sin vei.

– De som har stemt på Venstre, forventer å få mer igjen for stemmen sin enn bare å gå ut av rommet i starten av en forhandling. De forventer gjennomslag, sa hun til pressen.

KrF bryter opp?

Like etter klokken 14 onsdag kom ledelsen i de fire partiene til felles toppmøte på avskjermet plass i stortingsbygget. Møtet kunne bli dramatisk for ikke-sosialistisk samarbeid i denne perioden. Spenningen knytter seg til om KrF bryter ut.

Det er fordi KrF som nøkkelpartiet til felles ikke-sosialistisk flertall, har kommet med klare vedtak og varsler. Om ikke samtalene ender med en sentrum/Høyre-regjering uten Frp, blir det opposisjon og ingen samarbeidsavtale for KrFs del.

Dette var også konklusjonen fra KrFs landsstyre i helgen som var – og denne meldingen skulle Hareide gi i ettermiddagens møte.

– Samtalene blir ikke langvarige, sa han til Vårt Land i helgen.

LES OGSÅ: Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Hareide: Ønsker gjennomslag

På vei inn i møtet sa Hareide at møtet kunne bli avklarende. I praksis betyr det KrFs siste runde. Men mer enn tidligere la også Hareide vekt på at politisk gjennomslag er viktig for KrFs del:

– Vi vil føre samtaler om politiske resultater, men vi har vært tydelig om hva slags regjeringsalternativ vi ønsker. Vi vil legge frem de viktigste sakene for KrF de neste fire årene, og kommer til å være konstruktive samme hva resultatet blir.

LES OGSÅ: Maktspørsmålet splitter sentrumspartiene – analyse

Grande vil forhandle

Tydeligere enn før møtet i forrige uke, snakket derimot Venstre-leder Grande om å få til seiere og å oppfylle tillit fra borgerlige velgere. Hun bruker nå ordet «forhandle» om det Venstre står foran. Og det vil trolig de gjøre, selv om KrF hopper av.

– Vi må forhandle og snakke sammen om hvordan vi skal forvalte det borgerlige flertallet vi har vunnet valget med, sa hun og poengterte:

– Det er soleklart at vi må bli enige om hvordan vi skal takle fremtidens utfordringer. Det må vi alle fire. Og vi må finne ut hvordan vi skal gjøre det denne perioden.

Grande gjentok at det er «lite sannsynlig» at partiet går inn i en regjering med Frp og avviste at Venstre alt har bestemt seg:

– Det som Venstre har diskutert, er hvordan vi skal manøvrere frem en blågrønn regjering. Jeg håper KrF blir med på det laget fremover.

LES OGSÅ: Venstre vil ha egen maktløsning

Blå topper med god tid

Overfor Vårt Land har man i KrFs apparat tydelig signalisert at partiet ønsker avklaringer ganske raskt og ikke ønsker å delta i langvarige samtalerunder.

Men foran onsdagens runde gjentok både statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen at de har god tid på avklaringene. I helgen ga Frps landsstyre henne fullmakt til å forhandle om politiske avklaringer med de andre.

– Landet har en regjering, budsjettet er i trykken og livet går videre, sa Jensen.

Fra sidelinjen har eks-partileder Carl I. Hagen advart mot å slippe Venstre alene inn i regjeringen. På spørsmål fra pressen om Hagen er representativ for strømninger i Frps stortingsgruppe, svarte Frp-lederen:

– Nei, og han er heller ikke medlem av vårt landsstyre. Dette handler om politikk – og hva vi kommer frem til.

Statsminister Erna Solberg sa dette:

– Jeg har ikke så store forventninger om hvor langt vi skal komme i dag, men vi har veldig god tid. Vi har et mandat fra velgerne, og det må vi snakke om.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter