Miljøpartiet De Grønnes brakvalg fører trolig til maktskifte i hovedstaden. Også i andre byer gjorde partiet er svært godt valg. De tre store miljøorganisasjonene tror dette nå vil skje:
• Store veiutvidelser inn til storbyene skrinlegges eller endres.
• Satsing på sykkel og kollektiv trappes kraftig opp.
• Markagrensene ligger fast i byer som Oslo og Tromsø.
– Det er realistisk at MDG vil få til alt dette, tror Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Lederkollegaene Framtiden i våre hender (FIVH) og Zero er enige.
Etablerer seg
Lenge før valgnatten viste gallupene at Miljøpartiet De Grønne (MDG) blir større mange steder i landet.
Partiet stilte over fire ganger så mange lister som i 2011. Grønne hoder vil dermed bli et innslag i mange kommunestyrer. I flere storbyer ligger nå MDG på vippen.
Men etter en euforisk valgkamp, venter hverdagen. Spørsmålet er: Blir den knallgrønn eller kommunegrønn? Hvilken forskjell vil MDG faktisk makte å utgjøre i kommunene, og særlig i de store byene?
Vårt Land ba om realistisk tale fra MDGs grønne venner.
LES OGSÅ: Hareide er både misfornøyd og tilfreds
Saken fortsetter under grafikken.
Veiene. Lars Haltbrekken mener MDG vil angripe store veiprosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand for å få bukt med luftforurensning og økt biltrafikk inn til byene.
Arild Hermstad, leder i FIVH, tror veikutt vil frigjøre penger til en sykkel- og kollektivsatsing som faktisk monner.
Den mye omtalte E18-utvidelsen ligger særlig lagelig til for hogg, mener både Haltbrekken og Marius Holm, daglig leder i Zero.
– Ingen partier vil bygge på den måten det er tenkt. Uavhengig av samarbeidskonstellasjon, vil det skje en endring, sier Holm, som tror utbyggingen vil fortsette, men at all kapasitetsøkningen vil komme buss og sykkel til gode.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Også med Ap
Holm mener de andre hovedstadspartiene er klare for å prioritere miljø sterkere. Et sterkere MDG vil bli den utløsende faktoren. Gjennomslaget vil bli stort om partiet havner på vippen, er hans analyse.
Det borgerlige byrådet har til dels satt Oslo i miljøførersetet, mener han. Oslo Ap vil ikke være dårligere, og er ikke belemret med bremseklossene de har på nasjonalt plan – fagbevegelsen og oljeindustrien.
– Men blir et borgerlig byråd avhengig av Frp etter valget, kan det bli krevende å bli enig med MDG, understreker han.
LES OGSÅ: Høyre godblunker til MDG
Skille
Arild Hermstad i FIVH trekker fram sterkere samordning av bolig- og næringsplanlegging på den ene siden, med kollektivplanlegging på den andre, samt mindre tap av matjord, som sannsynlige seiere i byene.
Marius Holm er optimistisk på hovedstadens vegne, og tror MDG vil finne sammen med andre partier om kommunale tilskudd til el-bil, videreføring av tilskuddsordning for solkraft og en satsing på elektriske busser og lastebiler som med tiden vil gi utslippsfri varetransport i sentrum.
LES MER: Dette krever Miljøpartiet
Mens Lars Haltbrekken mener MDG må oppnå målbare miljøforbedringer for å kunne si at de har fått gjennomslag, mener Marius Holm de må prioritere tiltak som har en effekt utover Oslos eget bruksfelt. Som å bygge markeder for ny miljøteknologi.
– MDG bør lære av Senterpartiet, som har sikret landbruksinteresser ved å være pragmatiske og resultatorienterte.
LES OGSÅ: Jubelen brøt løs hos MDG da valgdagsmålingen kom
Arild Hermstad i FIVH mener kommunene har hatt en ja-takk-begge-deler holdning. MDG, men til dels også SV, Venstre og Rødt, er kritiske til dette, ifølge ham:
– Dette valget kan bli skillet der miljø begynner å overstyre andre hensyn.