Nyheter

Gjør byene snillere

I Oslo sørger gründere for at flaskesamlere slipper å rote i søppelkassen. 
I London gjør en ­kunstgruppe spikermatte om til seng.

Bilde 1 av 3

– Se, så dype disse søppelkassene­ er. Av alle flaskene som kastes oppi her, er det maks en tredjedel som blir funnet og pantet, sier Niklas Barre.

Sammen med Kristina Holt har han satt opp fire «panteringer» på Grünerløkka i Oslo. En pantering er en metallkonstruksjon med åtte hull som festes på søppelkasser. Der kan man sette flasker i stedet for å kaste dem.

Panteringen er laget i rustfritt stål og har plass til åtte flasker. Ideen er inspirert av lignende konstruksjoner i amerikanske og europeiske storbyer.

– Noen har sagt at en by som har et slikt system er bedre enn en by som ikke har det. Det er jeg helt enig i, sier Barre.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot fiendtlig arkitektur

Hele byen

De siste ukene har flere eksempler på fiendtlig ­arkitektur vært framme i nyhetsbildet etter at Vårt Land skrev om fenomenet i en lørdagssak 9. mai. Fiendtlig arkitektur har som mål å holde uønskede personer borte fra offentlige steder. Men det finnes også eksempler på design som gjør det motsatte. I utgangspunktet handlet panteringen om å gjenvinne plast, men konstruksjonen har også en inkluderende sideeffekt:

– Det handler om at flaskesamlere ikke trenger å grave så inderlig langt ned i søpla, sier Holt.

– Dessuten gjør det at hele byen, fra flaskesamleren til ­politikerne, blir en del av et ­sosialt og miljøvennlig resirkuleringssystem, sier Barre.

LES OGSÅ: Sitte, ikke sove her

Spres

De to gründerne vant i fjor 20.000 kroner for sin miljø­idé. Pengene har de brukt på å utvikle og spre panteringen videre. Før skolestart skal den utplasseres på søplekasser på Universitetet i Oslo, og flere andre byer i Norge har vist interesse.

– Vi har fått bare positive tilbakemeldinger, sier Barre.

Madrass

I andre land har man gått mer drastisk til verks i kampen mot fiendtlig arkitektur.

Der panteringen er en motsats til fiendtlig arkitektur,

Det britiske kunstkollektivet som går under navnet «Space, not spikes», (Rom, ikke pigger) så seg lei på at en butikk i nærområdet i Øst-London hadde satt opp pigger i vinduskarmen. Det løste de ved å plassere en ­madrass og en bokhylle med bøker i på piggene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Ingenting sier ‘kom deg vekk’ til en person som rader med skarpe pigger som skal hindre folk i å bruke offentlige plasser», skriver kunstnerkollektivet i en pressemelding.

– Vi burde heller bruke kreftene våre på hva som forårsaker fattigdom, ikke skyve vekk dem som befinner seg i uheldige omstendigheter, sier Leah ­Borromeo, en av medlemmene av kollektivet, til The Independent.

LES OGSÅ: Tar saken til byrådet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter