Klima

Går kjapt bort fra drøye valgløfter

Donald Trump vant valget på kontroversielle løfter, men har siden moderert seg i en rekke saker – fra klima til tortur og Obamacare.

Bilde 1 av 2

Det feteste valgflesket selges nå billig unna av Donald Trump. Listen med helt eller delvis ­begravde valgløfter begynner allerede å bli lang:

Clinton-tiltale

«Bur henne­ inne» ropte tilhengerne da Trump lovet at han som president ville vurdere å rettsforfølge­ «skurken» Hillary Clinton for bruken av en privat epost-
server. Siden har Trump snakket svært så rosende og forsonlig om Clinton, og forsikret at han «ikke ­ønsker å skade Clinton-familien».

Obamacare

Et av Trumps klareste løfter i valgkampen var å fjerne helsereformen Obamacare,­ som sikrer offentlig støtte til helseforsikring til de med dårlig råd. Etter en lang prat med Barack Obama i Det hvite­ hus etter valget, sa en imponert Trump at han vil beholde de beste­ elementene fra reformen, inklusive retten til å bli forsikret for sykdommer man har fra før.

Mexicio-muren

Etter valget fastholder Trump at muren vil bli bygget, men at det mange steder langs grensen heller kan bli snakk om et gjerde.

LES OGSÅ: Naboland på verdimessig kollisjonskurs

Homofili

I valgkampen sa Trump at han mislikte avgjør­elsen i høyesterett om retten til likekjønnede ekteskap, og at han ville prøve å få inn sosialkonservative dommere som kunne endre det. Etter valget sa han i fjernsynsintervju på 60 Minutes at en slik endring ikke er på hans dagsorden, «fordi dette allerede er bestemt». Samtidig fastholdt han vilje til å stramme inn abortlovgivningen.

Global oppvarming

Trump avviste før valget menneskeskapt klimaoppvarming som en «kinesisk bløff». Til New York Times­ sa han onsdag at han likevel tror det er en sammenheng, men at omfanget er uklart. I samme intervju sa han at han nå vil se «med åpent sinn» på klimaavtalen fra Paris, som han før valget ville trekke USA ut av.

LES OGSÅ: – Genredigering kan redde verden

Tortur

I valgkampen sa Trump at han ville tillate vanntortur, og «noe mye sterkere enn det». Til New York Times sa han derimot forleden at «tortur ikke vil ha den effekt folk tror». Trump sa seg samtidig imponert over et svar fra den pensjonerte generalen James Mattis – kandidat til posten som forsvarsminister – om at han vil få mer ut av en fange med en pakke sigaretter og noen øl, enn med tortur.

Deportere immigranter

Før valget sa Trump at hver eneste udokumentert innvandrer, 11,3 millioner mennesker, «må ut». Etter valget har han moderert seg og sier at det handler om å deportere to–tre millioner «kriminelle, gjengmedlemmer og narkolangere».

– Trump er ingen ideolog

Postdoktor Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen forventet at Trump ville moderere seg:

– Ut fra en stor agenda må han konsentrere seg om det som er politisk gjennomførbart. Trump er ingen ideolog – han ble valgt på et budskap om hans personlige evne til å forhandle og fikse ting.

LES OGSÅ: Populismen har nådd Norge – høyresiden splittes

Gjør som andre presidenter

– Er det vanlig å gå såpass markant bort fra valgløfter?

– Ja, det blir alltid en miks av endring og kontinuitet. Eisen­hower beholdt Trumans utenrikspolitikk, Richard Nixon skrot­et ikke Lyndon B. Johnsons velferdsprogrammer, og Obama­ videreførte mye av George W. Bush sin anti-terror-politikk.

Usikkert om Trump lar seg styre

Mjelde mener det er for tidlig å si om Trump blir en lett påvirkelig president. ­Enhver president må uansett lene seg tungt på kompetansen til byråkrati og ekspertise, ikke minst fra minibyråkratiet i Det hvite hus.

LES OGSÅ: Knuser glasstak på tross av Clinton-tap

– Hva leser du ut av Trumps utnevnelser og signaler så langt?

– At han har en reell intensjon om å endre USAs kurs på flere områder, men at han også er pragmatisk. Det virker som han vil prioritere skattekutt, markant satsing på infrastruktur, en mer restriktiv handelspolitikk og ­militær opprustning, sier Mjelde.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima