Nyheter

Går hånd i hånd mot IS

Tirsdag ettermiddag var representanter fra de muslimske miljøene i Oslo på kondolansebesøk i Den katolske kirke i Oslo. – Viser at vi står sammen om viktige verdier, sa biskop Bernt Eidsvig

– Vi kommer hit fordi dette er vår sak. Religionene må stå sammen mot de som gjør slike handlinger. Det får ekstra tung betydning at angrepet var rettet mot en annen religiøs gruppe, sier imam i Islamic Cultural Center, Mehboob ur Rahman.

Sammen med et knippe andre representanter fra religiøse miljøer i Oslo var han på kondolansebesøk hos biskop i Oslo Katolske bispedømme, Bernt Eidsvig tirsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: – Ikke nok at muslimer fordømmer prestedrapet

Betyr mye

Bakgrunnen for besøket var drapet på den franske presten Jacques Hamel (85) i Normandie i forrige uke. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Takk for at dere kommer, gjentok administrativ leder i Oslo Katolske bispedømme, Lisa Wade mens hun hilste høytidelig på de muslimske lederne utenfor St. Olavs kirken.

Også biskop Eidsvig takket dem varmt for at de kom.

– Det betyr veldig mye at de tar initiativ til dette besøket. Det viser at vi står sammen om viktige verdier, og at vi bedømmer slike hendelser likt. Sammen kan vi lede folk til forsoning.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke ta hevn, sier norske katolikker

Sorg og glede

– Bakgrunnen for at dere kommer er svært trist, men det er en glede at vi kan samles og vise at vi står sammen om de viktige verdiene, sa Eidsvig da han innledet møtet.

– Vi kommer hit for å kondolere, og vi kommer med sorg og kjenner på de samme følelsene som dere, sa imam Hamid Ali Farooq, også fra Islamic Cultural Center.

Han uttalte seg på vegne av de muslimske miljøene.

– Det var trist å høre om det som skjedde i Frankrike. Jeg ble sjokkert over at en muslim kunne drepe en prest. Denne handlingen ødelegger profetens budskap om å behandle alle religiøse med respekt.

LES OGSÅ: Ny generasjon muslimer har inntatt norsk samfunnsdebatt – tar oppgjør med tidligere idealer

Tettere samarbeid

Også Domprost og vikarierende biskop i Oslo, Anne May Grasaas var tilstedet på møtet og overbrakte kondolanser.

– Dette rammer oss alle og jeg håper det kan fungere som et springbrett for tettere samarbeid mellom oss, sa Grasaas.

– Vi er alle veldig lei for det som skjedde. Vi står sammen, og skal kjempe for de verdiene vi samles om.

LES OGSÅ: – Unge kristne unngår samtaler om tro

Står samlet, tvil aldri på det

Budskapet om samhold var sentralt under møtet. At den gode dialogen og samarbeidet mellom de ulike trossamfunnene ikke må ødelegges av hendelser som dette ble gjentatt av flere av de fremmøtte.

– Dette må få oss enda tettere sammen. Ekstremistene ønsker å skape skiller, men det skal de ikke klare. At vi kan samles nå er veldig fint. Disse hendelsene rystet oss alle, sa Basim Ghozlan, forstander i Rabita moskeen, og fortsatte:

– Vi står samlet, tvil aldri på det. Selv om vi skulle glemme å si noe - fordi vi er late eller opptatt med andre ting – ikke tvil på at vi står sammen.

LES MER: Derfor nevnte ikke paven islam da han fordømte prestedrap

Ikke pek på andres utfordringer

Leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) Ingrid Rosendorf Joys tok opp spørsmålet mange medier har vært opptatt av siden angrepet: bør Paven si at islam har et voldsproblem?

– Jeg tror ikke dette er tiden for at noen av oss skal peke på andre religioners utfordringer. Men vi kan se på hvilke utfordringer vår egen religion har og være bevisste på hva som kan tolkes og brukes som begrunnelse for uønskede handlinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter