Nyheter

Gammelt budskap fra nyvigslet biskop

Ivar Braut (61) ble søndag formiddag vigslet til biskop. Stavanger domkirke var fullsatt ved festgudstjenesten, med kirkeledere og kong Harald i spissen.

Bilde 1 av 2

STAVANGER: Rogalendingen kom hjem til «sine egne», som biskop, etter mer enn 40 år i Oslo, Trøndelag, på Sørlandet og i Bergen. Og den nye kirkelederen ble mottatt med glede og forventning.

– Du vil få bruk for all din innsikt fra tiden som menighetsprest. Du vil få bruk for din mildhet og din åpenhet og varhet for den skjulte tro, sa Helga Haugland Byfuglien i sin vigslingstale til Ivar Braut.

Biskop med stayerevne

– Du få god nytte av din stayerevne til å stå lange distanser, tilføyde hun med referanse til den nye biskopens store sans for å delta i maratonløp.

Den norske kirkes ledende biskop la ikke skjul på at Braut som biskop ikke vil møte bare begeistring og tilslutning.

– Det vil for deg som ansvarlig leder også være nødvendig å ta valg og beslutninger som vekker motstand og der du kjenner på smerte og ensomhet. Til dette kreves både ydmykhet og tydelighet, på samme tid.

Men Byfuglien understreket hva som «er sentrum i din gjerning som biskop og tilsynsmann i vår kirke: Å formidle det gode budskap om Jesus Kristus til mennesker i vår tid.»

LES MER: Den forsiktige biskopen

Krevende pekentekst

Dette totusenårige budskapet var også Ivar Brauts hovedpoeng i en tale som tok utgangspunkt i søndagens krevende prekentekst om da Jesus drev ut «en ond ond»:

– Å forkynne evangeliet om den korsfestede og oppstandne Jesus. Det er dette kirken kalles til den dag i dag, fastslo Braut i sin første preken etter at han hadde fått bispekorset lagt om halsen, blitt bedt for med håndspåleggelse – ble vigslet til biskop.

Den nye kirketoppen på Sørvestlandet har i mange intervjuer lagt stor vekt på at han vil være en kirkelig brobygger – og samtidig «en tydelig biskop som er Jesus-sentrert og bibelorientert»:

– Ikke så viktig å være populær

– Det er ikke så viktig for en biskop å være populær. Poenget er å være trofast mot sitt oppdrag. Vi må våge det upopulære; det er faktisk også en del av bispejobben, har Braut uttalt til Vårt Land.

LES MER: Ikke så viktig for en biskop å være populær

I sin preken la han vekt på at Gud «har en stadig kamp mot alt som undertrykker og tyranniserer. Mot overgriperne. Mot krigshisserne. Mot de kyniske bakmennene. Da snakker vi om demoniske krefter.»

– Sammen med mennesker av god vilje kalles vi til å søke rettferdighet og forsoning. Det er en gudgitt oppgave for hele sivilsamfunnet å skape et trygt liv for alle uten å skule til om de har fortjent det, sa Braut.

Kirkemusikalsk høydepunkt

Festgudstjenesten i den gamle, vakre steinkatedralen i Stavanger sentrum var preget av et rikt kirkemusikalsk liv. En rekke kor og musikere bidro til å gjøre dette også til et musikalsk høydepunkt. Blant de medvirkende var Stavanger domkor, Stavangerdomkirkes pikekor, Stavanger domkirkes guttekor og Stavanger katedralensemble medvirker musikalsk i gudstjenesten.

Preses Helga Haugland Byfuglien og domprost Anne Lise Ådnøy ledet gudstjenesten, der også biskoper fra de nordiske, lutherske søsterkirkene samt ledere fra Metodistkirken i Norge og Church of England deltok.

Etter gudstjenesten arrangeres mottakelse for inviterte gjester. Kong Harald deltar også her. Her blir det taler av bispedømmerådsleder Lars-Tore Anda, ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, og nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

Den nye biskopens kone, Turid Bakke Braut, er kjent musiker og musikkpedagog. På mottakelsen spiller hun firhendig klaver sammen med Ivar Brauts svigerinne, Signe Bakke.

LES MER: Valget av ny biskop i Stavanger var krevende

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter