Nyheter

Gaard overrasket over å bli vraket

Prost Helge S. Gaard er veldig overrasket og skuffet over at Kirkerådet ikke tilsatte ham som biskop i Stavanger.

STAVANGER: – Jeg fikk massiv oppslutning og vant alle etapper underveis. Men jeg konstaterer at bare 2 av Kirkerådets 13 medlemmer stemte på meg som ny biskop, sier Gaard til Vårt Land fredag morgen.

Torsdag kveld fikk han telefon fra Kirkerådet om at han ikke fikk jobben som biskop i Stavanger.

– Er du overrasket over at du ikke ble biskop?

– Ja, jeg er veldig overrasket.

LES OGSÅ: Slik reagerte Torstein Lalim på at Ivar Braut ble ny biskop

Var klar til jobben

– Skuffet?

– Ja, det også. De ansatte, menighetene, bispedømmerådet og biskopene ville ha meg, og jeg var klar selv. Men Kirkerådet mente at det var en dårlig match, og det må jeg ta til etterretning, svarer Helge Gaard som samtidig gratulerer Ivar Braut med tilsettingen som ny biskop.

Et flertall på åtte i Kirkerådet ville ha Braut som biskop Erling Pettersens etterfølger. Fem stemte på prost Torstein Lalim, og to stemte på Helge S. Gaard,

Helge Gaard, prosten på Karmøy, var vinneren i den omfattende kirkelige avstemningen. Der fikk han 29 prosent av stemmene, Braut 22 og prost Torstein Lalim 15 prosent. Gaard scoret desidert best blant de lokale stemmegiverne - menighetsråd, prester og kirkelig tilsatte i Stavanger bispedømme.

I bispedømmerådets avstemning var den prioriterte rekkefølgen: Gaard, Lalim og Braut.

LES MER: Eliten mot grasrota

Da Den norske kirkes 12 biskoper uttalte seg om hvem de mener er «best skikket» til å bli biskop Erling Pettersens etterfølger, fikk Braut 1 førstestemme, 7 andrestemmer og 4 tredjestemmer. I biskopenes rangering oppnådde Gaard 8 førstestemmer og Lalim tre førstestemmer.

Forbigåelse?

– Opplever du det som en forbigåelse at du ikke blir Den norske kirkes nye biskop i Stavanger bispedømme?

– Det er et litt sterkt ord å bruke. Kirkerådet står fritt til å velge hvem av de tre på topp de ønsker å tilsette. Men jeg må si at jeg opplever det som frustrerende og skuffende at en så stor og omfattende avstemningsprosess viser seg å ha så liten verdi.

– Hva tror du kan være årsaken til at bare to av Kirkerådets medlemmer stemte på deg?

– Det lurer jeg også på, i og med at Ivar og jeg på en del områder har nokså lik profil. Men jeg tror det er bedre at andre analyserer dette enn at jeg som står midt oppe i dette, gjør det.

LES MER: Biskopene ville helst ha Gaard

– Slitsomt og energitappende

Helge Gaard sier at bisperekrutteringsprosessen «har vært slitsom og energitappende, også for meg som har vunnet alle etapper, helt fram til oppløpssiden».

– Det frister ikke til å stille opp igjen til en slik prosess, når man får så massiv oppslutning og det ikke blir fulgt opp av tilsettingsorganet. Kirken må tenke nøye gjennom hvordan man fremover skal ansette biskoper.

– Hvor går veien videre for deg nå?

– Nå får jeg gå videre på de store oppgavene jeg har i Karmøy prosti. Det er det ikke vanskelig å finne motivasjon til, forsikrer Helge Gaard.

LES MER: Fra fotballsjef til biskop

LES MER: Lokalfavoritten var minst populær nasjonalt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter