Nyheter

Ga bosettervin til anti-settlere

En nyttårsgave fra USAs ambassade i Israel har fått menneskerettighetsgrupper i landet til å sperre opp øynene.

Å finne riktig gave til riktig mottaker, er ikke alltid lett. Det fikk den amerikanske ambassaden i Israel merke. Fredag skal det jødiske nyttår, Rosh Hashanah, feires, og i den forbindelse sendte diplomatene ut en forseggjort gavekurv med søtsaker og god rødvin.

Men de edle dråpene ga en bitter smak i munnen for noen av mottakerne. Det viste seg nemlig at flasken med med cabernet sauvignon av merket Dolev var produsert av Zion Winery. De holder til i på industriområdet Mishor Adumim som er tilknyttet bosetningen Ma'aleh Adumim, øst for Jerusalem, melder magasinet +972.

Jobber mot bosetningene

En lang rekke organisasjoner som arbeider for palestinernes rettigheter på de okkuperte områdene sto på mottakerlisten, blant annet Peace Now og B'Tselem. Dette er organisasjoner som er sterke kritikere av Israels bosetterpolitikk på Vesbredden.

Orføreren i Ma’aleh Adumim, Benny Kashriel, humrer av amerikanernes diplomatiske tabbe.

– Vår vin er bedre og søtere enn den som produseres i Napa. De som får gavekurven, vil bli svært fornøyd med vinen, sier han til Jerusalem Post.

Det er ingenting som tyder på at vinvalget var en bevisst handling fra amerikanerne. Gavekurven pakkes av en ekstern leverandør og ble ikke sjekket før utsendelse.

– Jeg er sikker på at det var en ærlig blunder, sa en talsmann for Peace Now til nyhetsbyrået Reuters.

– Bosetningene skadelige for Israels sikkerhet

Det bekrefter USAs ambassade, som sier de ikke hadde valgt vinen om de hadde visst at den kom fra en bosetning.

– Vi er sterkt mot boikott som rammer staten Israel, men står fast med vårt langvarige syn på at bosetningene er ulovlige og skadelig for utsiktene til fred og Israels sikkerhet på lang sikt, sier talskvinne for den amerikanske ambassaden Valerie O'Brien til Jerusalem Post.

Den jødiske nyttårsfeiringen starter ved solnedgang førstkommende fredag og avsluttes tirsdag kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter