Nyheter

Få nordmenn er CV-ryttere

Frivillig erfaring oppleves nyttig i arbeidslivet, men de fleste gjør det fordi det har en verdi i seg selv.

I rapporten har Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor blant annet kartlagt nordmenns motivasjoner for frivillig arbeid, og hvordan vi rekrutteres inn i frivillighet. Rapportforfatter Audun Fladmoe forklarer og utfyller bildet:

Nordmenn jobber frivillig mest av alt av verdiorienterte grunner, fremfor å bruke det som noe som ser bra ut på CV-en.

– Her må det tas forbehold om at noen kan ha oppgitt verdier fordi det er mer sosialt akseptabelt. Samtidig er det verdt å merke seg at arbeidslivsbegrunnelser har blitt viktigere over tid. Flere oppgir nå at det er bra å ha en attest på frivillighet, enn i 1998. Mange opplever også frivillig erfaring som nyttig i arbeidslivet, selv om motivasjonen ikke bunnet i det.

Frivillige innen idretten er de minst fornøyde med organiseringen, mens religions- og livssynsorganisasjoner har de mest fornøyde frivillige.

– Frivillige innen religions- og livssynsorganisasjoner opplever i større grad enn andre at oppgavene de gjør har klart definerte mål, og at oppgavene oppleves som nyttige. Slike mål på organisering av frivillig arbeid har betydning for de frivilliges tilfredshet og lojalitet til organisasjonen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frivillige som utfører arbeid i organisasjoner der arbeidet ledes av betalte ansatte, er mer motiverte enn andre.

– Dette er et interessant funn, som kan tolkes på ulike måter. Men det er nærliggende å tenke at organisasjoner med betalte ansatte er mer profesjonelle, har mer ressurser, og dermed bedre forutsetninger til god ­organisering av arbeidet.

Når nordmenn slutter med frivillig arbeid, er det mest fordi livssituasjonen deres endrer seg.

– De fleste slutter ikke som frivillige fordi motivasjonen forsvinner. Motivasjon og ­organisering teller, men livssituasjon avgjør. Det kan være grunner som helseproblemer, mindre tid, eller at man flytter. 45 prosent av respondentene som sluttet, gjorde det på grunn av endret livssituasjon – mot 17 prosent som opplevde at motivasjonen forsvant. Det betyr at det i mange tilfeller kan være vanskelig for organisasjonene selv å påvirke hvorfor folk slutter som frivillige.

LES OGSÅ: Barna arver mor og fars engasjement

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter