Nyheter

Fryser pengestøtten til taterfond

For tredje år på rad fryser Kommunaldepartementet statsstøtten til Romanifolkets/taternes kulturfond.

– Den foreløpige rapporten er ferdig. Nå jobber vi med innspillene og kommentarene stiftelsen har returnert etter å ha lest rapporten, opplyser avdelingsdirektør Siw Heggedal Longvastøl i Stiftelsestilsynet, og legger til at dette er vanlig arbeidsmåte når tilsynet gransker stiftelser.

Etter flere tips, blant annet fra Kommunaldepartementet, opprettet tilsynet en tilsynssak mot Stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond i 2015.

– Uroen rundt stiftelsen har pågått i flere år, opplyste tilsynet til Vårt Land i november i fjor.

Av de forholdene tilsynet har gransket, er svært høye styrehonorar og godtgjørelser til styremedlemmer og alvorlige habilitetsproblemer.

Tvil

Granskningen til Stiftelsestilsynet har fått økonomiske konsekvenser for Stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond. Kommunaldepartementet valgte å fryse statsstøtten, vel fem millioner årlig, både i 2015 og i 2016.

– Departementet har holdt tilbake tilskuddene for 2015 og 2016 på grunn av vesentlig tvil om forutsetningene for å utbetale er til stede, skriver statssekretær Anne Karin Olli (H) i en epost til Vårt Land. Hun har ansvaret for regjeringens minoritetspolitikk.

VERDIDEBATT: 'Sanner må ta ansvar for forsoning med taterne'

Kultur

Departementet har satt ett formål for bevilgingen: «bidra til å gjenreise, utvikle og synliggjøre romanifolkets/taternes kultur og historie». Og kriterier for måloppnåelse: «Romanifolkets/taternes kulturfond når bredt ut med tiltak som fremmer bevaring og utvikling av romanifolkets/taternes kultur, språk og historie». Det er styret i stiftelsen som fordeler midlene til prosjekter – etter søknad.

Frosset

Nå har Kommunaldepartementet også frosset 2017-statsstøtten på 5,4 millioner kroner:

«Dersom departementet i første halvår 2017 fortsatt skulle være vesentlig i tvil om styret vil forvalte tilskuddet på en forsvarlig og effektiv måte og i tråd med forutsetningene, vil departementet holde igjen tilskuddet og forelegge saken for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett for 2017», melder departementet i budsjettproporsjonen som kom torsdag.

2015: Mistenker misbruk av taterfond

Anbefalinger

– Når vil tilsynsrapporten være ferdig, Longvastøl?

– Vanskelig å si nøyaktig, for det er et omfattende materiale stiftelsen har levert oss når de kommenterte rapporten. Men kanskje i starten av november – og i alle fall i god tid før jul, sier avdelingsdirektøren i Stiftelsestilsynet.

Kommunaldepartementet «tar sikte på å oppdatere Stortinget om saken i nysalderingen for 2016. Når Stiftelsestilsynets vurderinger foreligger, vil departementet også vurdere hvordan anbefalingene fra utvalget som kartla politikk og tiltak overfor romanifolket/taterne, kan følges opp».

Skuffet

Leder Holger Gustavsen i Stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond sier styret er skuffet over at bevilgningen er frosset for tredje år på rad.

– Dette er penger som egentlig er gitt oss som erstatning for gamle overgrep mot vår folkegruppe, og nå får vi dem ikke.

LES OGSÅ: I dag ber hun kong Harald si unnskyld

Stopp

Kommunalminister Sanner er åpen for å stoppe utbetalingene til Stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond helt:

«Departementet vil blant annet vurdere om midlene bør kanaliseres på andre måter enn gjennom en stiftelse, slik kommunal- og forvaltningskomiteen har bedt om», skriver departementet, og legger til at «dersom midlene etter departementets vurdering likevel ikke bør utbetales til stiftelsen, vil Regjeringen komme tilbake til saken i revidert nasjonalbudsjett for 2017».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter