Nyheter

Frykter utvanning av trosstøtten

Måten Norges Bibelkirke har organisert seg på er «fremmed» og vil skape reaksjoner, mener tros- og livssynsleder.

– Finansieringen av tros- og livssynssamfunn må være bærekraftig ikke bare økonomisk, men også politisk. Storsamfunnet må se på det som fornuftig å finansiere tros og livssynssamfunn, sier Ingrid Rosendorf Joys, leder for Samarbeidsrådet for Tros og Livsynssamfunn (STL).

Tirsdag skrev Vårt Land om det nyregistrerte trossamfunnet Norges Bibelkirke, som ikke skal ha eget arbeid men vil kanalisere det offentlige trostilskuddet til misjonsorganisasjonene medlemmene tilhører.

Joys synes det er en fremmed måte å organisere seg på og sier at «en slik måte å organisere seg på vil skape reaksjoner».

– Vi i STL er opptatt av at tros- og livsynssamfunn er viktige samfunnsinstitusjoner. Da må de ha en aktivitet. Hvis man kanaliserer pengene til noen andre, kan det sees på som en utvanning av tilskuddsordningen, sier hun.

– Regneark-kirke

Norsk Luthersk Misjonssambands relativt ferske trossamfunn, NLM trossamfunn, har heller ingen egen aktivitet, men støtter seg på moderorganisasjonens aktiviteter. Overskuddet fra trossamfunnet, etter at administrasjonsutgifter er trukket fra, vil bli overført til organisasjonen NLM. Andre som har lignende organisering er Indremisjonsforbundet og Frelsesarmeen.

Spesialrådgiver i Norges Kristne Råd, Dag Nygård, mener denne måten å organisere seg på er innenfor dagens lovverk.

– Det som skiller disse trossamfunnene fra Norges Bibelkirke er at de kanaliserer tilskuddet inn til sitt eget arbeid. Det kan se ut som om Norges Bibelkirke er en kanal for offentlig tilskudd til noe som ikke er egen virksomhet, sier han.

Han er spent på hvordan Fylkesmannen i Rogaland vil vurdere Norges Bibelkirke når de skal søke om støtte i mars.

– Ligner NLM

Forstander i Norges Bibelkirke, Arve M. Abelsen, mener at deres organisasjonsform ikke skiller seg fra for eksempel NLMs.

– Norges Bibelkirke har et arbeid og aktivitet på samme vis som IMF trossamfunn og NLM trossamfunn, med den forskjell at Norges Bibelkirke ikke er knyttet til en bestemt organisasjon, men representerer flere av de bibeltro misjonsorganisasjonene. Heller ikke IMF trossamfunn og NLM trosamfunn er egne organisasjoner med eget arbeid separat fra misjonsorganisasjonene, skriver han i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Ytre press endrer ikke holdninger i religiøse miljøer

– Trenger gjennomgang

I løpet av dette halvåret skal regjeringen legge fram en ordning om en helhetlig finansieringsordning av tros- og livssynssamfunn. I motsetning til Ingrid Rosendorf Joys, tror ikke Dag Nygård at Norges Bibelkirke vil påvirke debatten i særlig grad.

– Jeg tror ikke dette vil være et vesentlig premiss i debatten. Men det kan hende at en slik sak vil føre til at man utvikler mer presise bestemmelser som gjør det enklere å vurdere hva man forstår som et religiøst formål, sier han.

Anders Tyvand er kirkepolitisk talsmann for Kristelig Folkeparti vil se på kriteriene til tros- og livssynsstøtte når lovverket skal revideres.

– Formålet med å finansiere trossamfunn er å gi mulighet til aktivitet, så dette er noe jeg mener vi bør se nærmere på. Det kan være vi må stille tydeligere krav til at det er reell aktivitet i trossamfunnene, sier han.

Arbeiderpartiets kirkepolitiske talskvinne Tone Merete Sønsterud reagerer på Norges Bibelkirkes organisasjonsform.

– Dette er bare nok et eksempel på at vi trenger en bred gjennomgang av tros- og livssynsfinansieringen, sier hun.

LES OGSÅ: Henning Hagerup kaller seg kristen – men svært uortodoks

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter